Agenda

naar overzicht

Albert Moore (1841-1893) - lezing Kunst In Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Over schoonheid en esthetiek

Donderdag 16 februari geeft kunsthistoricus Patty Wageman een Kunst In Zicht-lezing over schilder Albert Joseph Moore. Patty Wageman is directeur van Museum De Buitenplaats te Eelde.

Deze winter toont Museum De Buitenplaats in samenwerking met het Britse York Art Gallery een expositie van de werken van schilder Albert Joseph Moore (1841-1893). Het is de eerste keer dat zijn werk in Nederland wordt getoond. Met Albert Moore. Over schoonheid en esthetiek wil Museum De Buitenplaats een aanvulling en extra dimensie geven aan de grote Alma-Tadema expositie. Kunst in Zicht nodigde museumdirecteur Patty Wageman uit te komen vertellen over deze expositie.

Klassieke oudheid
Net als zijn tijdgenoot Tadema liet Albert Moore zich inspireren door de klassieke oudheid die door de opgravingen in de 19de eeuw opnieuw in de belangstelling was gekomen bij veel kunstenaars. Moore beeldde de vrouwen in zijn werk vaak gekleed in gewaden geïnspireerd op de klassieke oudheid af. Moore was - anders dan Tadema - niet zozeer geïnteresseerd in een correcte weergave van de klassieke oudheid, maar had vooral belangstelling voor plooival, houding of beweging, gecombineerd met decoratieve, bloemrijke achtergronden. Daarbij liet hij soms de hedendaagse wereld toe in zijn werk en portretteerde hij in draperieën gehulde vrouwen met badmintonrackets.

Zoektocht naar schoonheid en esthetiek
De tentoonstelling laat niet alleen de artistieke ontwikkeling van Moore zien, maar toont ook zijn zoektocht naar schoonheid en esthetiek. Moore geloofde sterk in het principe dat kunst vooral ‘mooi’ moest zijn en verder geen morele of maatschappelijke boodschap hoefde te hebben. Met deze opvatting was hij een van de kunstenaars die zich – evenals bijvoorbeeld James McNeill Whistler – bezighield met ‘art for art’s sake’, ofwel kunst omwille van kunst. Velen uit de kunstwereld uit die tijd zagen Moore’s werk echter als te uitgesproken en controversieel, waardoor hij niet werd toegelaten tot de hogere regionen van de Royal Academy, hoewel hij daar wel regelmatig exposeerde. Meer op zijn plaats was hij bij de in 1877 opgerichte Grosvenor Gallery in Londen, een soort Salon des Refusées. 

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. 

Opgave: Kunst in Zicht, tel 050-3188651 of aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen