Agenda

naar overzicht

Albert Waalkens - lezing Kunst in Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Boer tussen kunst en koren

Woensdagavond 11 oktober wordt in de Remonstrantse kerk de documentaire Boer tussen kunst en koren over kunstenaar Albert Waalkens vertoond. 

Albert Waalkens
Dit jaar is het tien jaar geleden dat de markante Groningse boer annex galeriehouder Albert Waalkens (1920-2007) overleed. In 1962 begon Waalkens in de stal van zijn boerderij een galerie. Daar liet hij de meest experimentele kunstenaars werken en exposeren. Finsterwolde werd daarmee een trekpleister voor de jonge avant-garde uit het hele land. In de zomermaanden van 1963 stelde Waalkens langs de openbare weg van Finsterwolde beelden op van tien kunstenaars onder de titel Beelden in Finsterwolde. Vier jaar later ging hij zelfs ver buiten de grenzen van zijn gemeente met de tentoonstelling Beeld en Route. In totaal waren er tweehonderd - voornamelijk abstracte - beelden van 63 beeldhouwers te zien.

Dat een herenboer zich bezighoudt met 'zulke' kunstenaars viel niet bij iedereen in goede aarde. In oktober 1982 brandde de boerderij van Waalkens volledig af. Na de brand liet Waalkens een nieuw huis annex galerie ontwerpen door Gunnar Daan. Het gebouw is opgetrokken uit typische rode Groningse bakstenen en veel glas.

Film over Waalkens
Buddy Hermans en Lejo Siepe van Stichting Beeldlijn maakten de documentaire Boer tussen kunst en koren. De film wordt deze avond in de Remonstrantse kerk vertoond. Na de film haalt kunstcriticus Erik Beenker persoonlijke herinneringen op aan Albert Waalkens.

Erik Beenker
Erik Beenker werkte van 1969 tot 1980 bij het Nieuwsblad van het Noorden, eerst als freelance journalist/kunstcriticus en vanaf 1974 als kunstredacteur. Daarna was hij kunstredacteur van de Volkskrant en vervolgens hoofd communicatie/educatie van Museum Boijmans van Beuningen tot 2006.

Kunst In Zicht
Deze avond wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Stichting Kunst in Zicht stelt twee keer per jaar een afwisselend programma samen waarin diverse vormen van kunst dichter bij het publiek worden gebracht. Het aanbod omvat lezingen, cursussen, wandelingen en excursies, over onderwerpen uit de geschiedenis van de beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst, archeologie en regionale geschiedenis. De activiteiten sluiten zo mogelijk aan op lopende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en op andere actuele culturele evenementen.

Entree: € 12,50 (€ 11,- voor donateurs)
Aanmelden voor deze lezing: aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch: 050 318 8651

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen