Agenda

naar overzicht

Lezing landschapsarchitect Anne Mieke Backer  

Geschiedschrijving van de Nederlandse vrouw

Landschapsarchitect Anne Mieke Backer geeft zondagmiddag 26 juni een lezing in de kerk van Klein Wetsinge. De titel van haar lezing is Hoe de boerentuin via een omweg weer bij de boerin terecht kwam. Over de tuinarchitecte Renske Boon (1900-1985).

Anne Mieke Backer
Anne Mieke Backer is landschapsarchitect en ze is onder andere medeauteur van de Gids voor de Nederlandse Tuin- en Landschapsarchitectuur. Ook is ze de auteur van het boek Er stond een vrouw in de tuin. Het boek laat zich lezen als een levendige geschiedschrijving van de Nederlandse vrouw vanuit het perspectief van de tuin. De auteur vraagt zich af waarom ons altijd is verteld dat door toedoen van één vrouw het paradijs verloren is gegaan en waarom er zo weinig aandacht is voor de paradijzen die sindsdien door Nederlandse vrouwen zijn gecreëerd.

Naamloze boerinnen
Het gaat niet alleen over vrouwelijke tuin- en landschapsarchitecten, maar evengoed over naamloze boerinnen die hun kennis van bloemen en planten doorgaven aan hun dochters, over prinsessen en rijke grootgrondbezitsters, burgerdames en zelfs hoeren die in de groene beschutting van parken hun diensten aanbieden. Beginnend bij de eerste landbouwculturen rond 5000 jaar voor de jaartelling, eindigt het bij internationaal bekende Nederlandse groenontwerpsters en de actualiteit van het nieuwe ‘stadstuinieren’ in de metropool.

Vrouwelijke natuur
Voor haar onderzoek bestudeerde Anne Mieke Backer talloze brieven en dagboeken, waardoor er samen met afgenomen interviews een beeld kon worden gevormd van wat de rol van vrouwen was en vooral van wat hun drijfveren waren. Zo werd het schrijven van dit boek een zoektocht naar het antwoord op de vraag wat de beschreven vrouwen op hun specifieke stukje aarde hebben gezocht en wat zij er tot op de dag van vandaag hebben gevonden. 

Entree: € 12,50. Kaarten zijn telefonisch te bestellen: 06 54685405 of via e-mail kleinwetsinge@blgroningen.nl

Deze lezing is georganiseerd in samenwerking met De Culturele Onderneming.

Na de lezing wordt er in samenwerking met kwekerij De Eemstuin uit Uithuizermeeden een speciale vegetarische maaltijd geserveerd met eetbare bloemen en bijzondere groenten. Meedoen aan deze aanschuiftafel kost €15,- (exclusief consumpties). Bij mooi weer wordt er gegeten aan een lange tafel buiten. 

Inloop 15.00
Aanvang lezing 15.30. 
Einde lezing 17.00 uur (aansluitend is de speciale maaltijd)

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen