Agenda

naar overzicht

Bart van der Leck - lezing Kunst in Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

De Stijl

Woensdagavond 29 november geeft Annelike Brinkman in de Remonstrantse kerk een lezing over Bart van der Leck, een van de oprichters van De Stijl. Omdat het dit jaar honderd jaar geleden is dat De Stijl is opgericht, zijn er in het hele land exposities over de oprichters, hun ideeën, hun werk en hun betekenis.

Nederlandse kunstbeweging
De Stijl is een Nederlandse kunstbeweging, vernoemd naar het in 1917 in Leiden opgerichte tijdschrift De Stijl. De belangrijkste leden van De Stijl waren naast Bart van der Leck Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. De leden van De Stijl streefden naar een radicale hervorming van de kunst, die gelijke tred hield met de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld. 

Bart van der Leck was voorvechter van een gelijkwaardige positie van architect en kunstenaar. Hij wilde dat de architect, letterlijk, ruimte bood aan de kunstenaar. Dat was voor veel architecten een moeilijk punt. Daardoor heeft hij maar zelden op gelijkwaardige wijze met architecten kunnen samenwerken.

Rijksluchtvaartschool in Eelde 
Pas veertig jaar na de oprichting van De Stijl gaf architect Cuypers Van der Leck bij het ontwerp van de Rijksluchtvaartschool in Eelde de gelegenheid om zijn kleurbeelden in volle omvang te realiseren. Hij ontwierp zowel binnen als buiten kleurvlakken in de primaire kleuren van De Stijl (rood, geel en blauw) op de vlakke architectonische ondergrond. De architect maakte hiervoor tekeningen, waarbij vloer, wanden en plafonds uitgeklapt werden. Op deze tekeningen werden door Bart van der Leck de door hem ontworpen kleurvlakken ingevuld. Van de originele kleurvlakken resteren er maar weinig. De tekeningen zijn wel bewaard gebleven.

In de Rijksluchtvaartschool is een aantal kleurvlakken opnieuw aangebracht, waardoor we een beeld kunnen krijgen van het oorspronkelijke ontwerp. De provincie Drenthe heeft het complex inmiddels aangekocht en is begonnen met de restauratie.

Deze lezing wordt gegeven door Annelike Brinkman. Zij studeerde af op de kleurontwerpen van Bart van der Leck en neemt het publiek deze avond mee in de geschiedenis en de achtergronden.

Kunst In Zicht
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Stichting Kunst in Zicht stelt twee keer per jaar een afwisselend programma samen waarin diverse vormen van kunst dichter bij het publiek worden gebracht. Het aanbod omvat lezingen, cursussen, wandelingen en excursies, over onderwerpen uit de geschiedenis van de beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst, archeologie en regionale geschiedenis. De activiteiten sluiten zo mogelijk aan op lopende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en op andere actuele culturele evenementen.

Entree: € 12,50 (€ 11,- voor donateurs)
Aanmelden voor deze lezing: aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch: 050 318 8651

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen