Agenda

naar overzicht

Bezoek de synagoge van Appingedam

11:00

Europese dag van Joods Cultureel Erfgoed

Op 6 september wordt in 32 landen de Europese dag van Joods Cultureel Erfgoed georganiseerd. Het doel is om te laten zien hoe de Joodse cultuur en tradities in ieder land verankerd zijn in de plaatselijke cultuur. Tijdens deze dag is de synagoge in Appingedam geopend voor bezoekers. 

Programma
Vanaf 11.00 uur is de synagoge open en zijn er gratis rondleidingen. Ook het metaheerhuisje op de Joodse begraafplaats is te bezichtigen. Er wordt koffie, thee en limonade geserveerd met granaatappelkoekjes. 

Alle kinderen krijgen een kleur- /werkboekje met het verhaal van Moshe (Mozes) om mee naar huis te nemen. Om 15.00 uur is er een korte lezing door Roald van Elswijk en Heidi Renkema over de Joodse geschiedenis van Appingedam en over de synagoge. Aansluitend is er om 16.15 uur een proeverij van enkele kosjere wijnen en Joodse hapjes (hier wordt een bijdrage voor gevraagd van € 8,- per persoon. U kunt ook losse hapjes en drankjes bestellen zonder deel te nemen aan de proeverij).

Onlangs gerestaureerd
De synagoge van Appingedam en het naastgelegen Joodse schooltje zijn begin dit jaar gerestaureerd. Deze synagoge is gebouwd in 1801 en daarmee de oudste nog bestaande sjoel in de provincie Groningen. Het hemelsblauwe koepelplafond met gouden sterren, zon en maan en de ark zijn origineel en het bekijken waard! Het schooltje is omgetoverd tot een luxe erfgoedlogies in Joods-Groningse stijl. De ommuurde tuin is groen en intiem en doet on-Nederlands aan. Met de eeuwenoude muren, vijgenboom, leifruitbomen en kruidentuin krijg je het gevoel dat je in een Middeleeuws mediterraan klooster bent beland. 

Levensverhalen
In de synagogezaal staat een grote metalen boekenkast die 56 levensverhalen van voormalige Joodse inwoners van Appingedam bevat. Onderzoekster Benthe van Aalst heeft er in totaal 93 opgetekend, die integraal zijn na te lezen op de website www.synagogeappingedam.nl. Op loopafstand van de synagoge ligt de Joodse begraafplaats. Het metaheerhuisje of lijkhuisje bij deze begraafplaats is te bezichtigen. Hier bevindt zich een permanente expositie over de begraafplaats en over Joodse begrafenisrituelen.

Neem voor meer informatie contact op met beheerder Heidi Renkema: heidirenkema@yahoo.com 

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen