Agenda

naar overzicht

Tentoonstelling Studio Stallinga in de Der Aa-kerk

t/m

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Earthquake Monument

Deze zomer is in de Der Aa-kerk een bijzondere tentoonstelling te zien van beeldend kunstenaar en ontwerper Henk Stallinga. De tentoonstelling bestaat uit een serie installaties die, voordat zij naar Japan zullen reizen, door de Der Aa-kerk naar Groningen zijn gehaald. Groningen krijgt hiermee de primeur, want een aantal werken is nooit eerder vertoond.

Deinende omgeving
Het meest recente en prominente werk van de tentoonstelling is de installatie Earthquake Monument. Dit is een installatie die bestaat uit een hoge, ronde ruimte waarin aan een wand ruim vijfhonderd subtiel wiegende klokken bevestigd zijn. Door de bewegingen van de klokken lijkt de omgeving te gaan deinen. Omsingeld door deze bewegende klokken ervaart de bezoeker bijna fysiek hoe tijd en ruimte in elkaar overvloeien; een vervreemdende,  desoriënterende gewaarwording. Deze installatie sluit aan op de actualiteit van de gebeurtenissen in Groningen.

Reusachtige lichtcirkel
Een andere monumentale installatie, Chain Reaction, komt vanuit Frankrijk naar Groningen. Deze lichtsculptuur is een reusachtige lichtcirkel van zeven meter doorsnee die wordt gevormd door een keten van 144 met elkaar verweven cirkellampen. De lichtintensiteit van de lampen varieert geleidelijk van een subtiele gloed naar een intens helder licht. Gedurende een etmaal maakt deze glazen cirkel van licht één omwenteling, waardoor de toeschouwer een indruk krijgt van het verstrijken van tijd. De lichtsculptuur is ook te zien in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam tijdens het Holland Festival in juni 2015. Naast deze twee grote installaties zijn er in de Der Aa-kerk nog zes andere uitgesproken werken van Stallinga te bezichtigen. 

Studio Stallinga
Studio Stallinga is in 1993 opgericht door de toen net aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam afgestudeerde Henk Stallinga (1962). Vanaf 1998 voert hij samen met Annemarie Galani de directie over de studio. Werk van Henk Stallinga is opgenomen in de permanente collecties van onder andere het Museum of Modern Art in New York, Fonds National d’Art Contemporain in Parijs en het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 2017 wordt in Japan een grote tentoonstelling aan zijn werk gewijd. Een aantal van de nieuwe installaties die voor de expositie in de Der Aa-kerk zijn gemaakt, zijn nog niet eerder geëxposeerd. 

Exclusief te koop
Tijdens de tentoonstelling is er een speciale editie Earthquake-klokken te koop. De klokken hebben een doorsnede van 25 cm en zijn genummerd en gesigneerd door Henk Stallinga. Deze unieke klok kost € 35,- per stuk. 

Openingstijden
10.00 uur tot 17.00 uur (maandag gesloten)

Entree 
€ 4,-  per persoon 
Kortingsprijs: € 3,-. Deze kortingsprijs geldt voor de Stadjerspas (zie stadjerspas.nl voor meer informatie), kinderen t/m 16 jaar en donateurs van Stichting Oude Groninger Kerken.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:

         

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen