Agenda

naar overzicht

Bouwen vanuit de boom - UITGESTELD

t/m

Tentoonstelling is uitgesteld

DEZE TENTOONSTELLING IS UITGESTELD EN ZAL LATER DIT JAAR TE BEZICHTIGEN ZIJN. MEER INFO VOLGT.

Bouwen vanuit de boom is een tentoonstelling over Groningse ambachtelijke houtbouw met de nadruk op rondhouten schuren. Deze gigantische houten bouwwerken behoren tot de typisch Groningse historische architectuur. De tentoonstelling laat deze bouwwijze zien  en herleven. 

Bouwen in rondhout
Meestertimmerman Harry Aalberts uit Leermens is een van de weinigen die de kunst van het bouwen in rondhout nog verstaat. Deze bouwtechniek is niet gedocumenteerd of in enig opleidingscurriculum opgenomen. Om te voorkomen dat deze kennis verdwijnt, gingen twee jonge Rotterdamse architecten bij Aalberts in de leer. Zij legden hun leerproces vast in interviews, op foto’s en met de bouw van een ‘miniatuurschuur’. De tentoonstelling Bouwen vanuit de boom is de verslaglegging van dit leerproces: een open archief van kennis en vakmanschap over bouwen in hout. 

Aardbevingsbestendig bouwen
Actuele aanleiding voor dit onderwerp zijn de aardbevingen in Groningen. Bouwen in rondhout is aardbevingsbestendiger dan bouwen in staal of beton. Deze historische bouwtechniek zou wel eens zeer relevant kunnen zijn in het kader van de grote opgave waar Groningen voor staat: aardbevingsbestendig bouwen.

Tentoonstelling: Violette Baudet, Guido Marsille
Productie: Malou Aalberts
Video en audio: Anneke de Boer

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen