Agenda

naar overzicht

Camille Claudel (1864-1943) - lezing Kunst In Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Medewerker, muze en minnares van Rodin

Woensdag 1 maart geeft kunsthistoricus Carolien ten Bruggencate een lezing over Camille Claudel, medewerker, muze en minnares van Rodin. Deze lezing wordt gegeven naar aanleiding van de tentoonstelling Rodin - Genius at Work in het Groninger Museum. De tentoonstelling laat het werkproces achter een aantal van Rodins bekendste werken zien. Daarbij wordt duidelijk dat de beeldhouwer een groot aantal assistenten om zich heen had verzameld die hem hielpen bij de uitvoering van zijn beelden. 

Camille Claudel
Rodins beroemdste leerling en medewerker was Camille Claudel (1864-1943). De twee ontmoetten elkaar voor het eerst toen Rodin in 1883 de lessen aan de jonge beeldhouwster overnam van zijn collega Alfred Boucher. Hij was meteen gefascineerd door de vurige persoonlijkheid en het uitzonderlijke talent van de 19-jarige vrouw. ‘Ik maak sinds zeven jaar beelden en ik ben leerling van Monsieur Rodin’, schreef Camille Claudel in 1889 in een brief aan het ministerie van schone kunsten.

Relatie
Daar bleef het niet bij: zo snel als Rodin het talent van zijn leerling ontdekte, zo halsoverkop werd hij ook verliefd op haar. De gepassioneerde relatie, waarin privé en werk door elkaar heen liepen, inspireerde de twee kunstenaars. Ze leidde echter ook tot de nodige rivaliteit en eindigde in 1898 in grote bitterheid. In 1913 liet haar familie Camille opnemen in een psychiatrische inrichting, waar ze tot aan haar dood in 1943 zou verblijven. De opname betekende een abrupt einde aan haar carrière als beeldhouwster.

In de lezing wordt gekeken naar haar werk. Hoe goed was dat werk? Was zij werkelijk een geduchte rivaal van Rodin? Kreeg zij geen erkenning, omdat zij een vrouw was? De lezing wordt gegeven door kunsthistoricus Carolien ten Bruggencate. Zij is gespecialiseerd in de beeldende kunst van de 19e en 20e eeuw. Zij is verbonden aan Museum de Fundatie in Zwolle/Wijhe en aan Museum MORE in Gorssel.

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. 

Opgave: Kunst in Zicht, tel 050-3188651 of aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen