Agenda

naar overzicht

Concert Capella Groningen

20:15 - € 18,00

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Wonderen van Sinterklaas

Zaterdagavond 25 november geeft Capella Groningen een concert in de Der Aa-kerk. Het concert heeft als thema 'wonderen van Sinterklaas'.

Muziek over de heilige Nicolaas
Onder leiding van vaste dirigent Merlijn Wackers brengt Capella Groningen in dit programma een groot deel van de oudst overgeleverde meerstemmige muziek over de heilige Nicolaas bij elkaar: van late middeleeuwen tot renaissance, met werk van onder anderen Dufay, Lassus en Taverner. Van deze laatste componist het Sospitati dedit eagros, waarin naast een fraaie combinatie met gregoriaans en duidelijk gebruik van cantus firmus een indrukwekkende opsomming wordt gegeven van Nicolaas’ goede daden. Ook werk van Nederlandse bodem staat op het programma: een motet van de Amersfoortse componist Jan Tollius en een gezang uit een Utrechts handschrift van rond 1500.

Er wordt medewerking verleend door Santiago Casalta Ripollés en Fabio De Cataldo, renaissancetrombone. Verhalenverteller Kaj van der Plas zal op geheel eigen wijze ingaan op enkele van de oude legendes over Sint Nicolaas. 

Wonderdaden
Onze Sinterklaastraditie heeft zijn wortels in de 19e eeuw, maar de geschiedenis van de goedheiligman is vele malen ouder. De vroegste geschriften over Nicolaas, de bisschop van Myra, geboren rond het jaar 280 en gestorven op 6 december 342 of 352, staan vol verhalen over zijn wonderdaden. Zo wordt verteld hoe hij zeelieden in nood redde, voorkwam dat jonge meisjes uit armoede de prostitutie in moesten en een hongersnood wist te voorkomen.

Nicolaasliturgie
Vanuit deze verhalen ontstond in het Byzantijnse rijk een Nicolaasliturgie die zich verder over Europa verspreidde. De lezingen en gregoriaanse gezangen vormden later de basis voor meerstemmige composities. En omdat daarin nog steeds dezelfde wonderen centraal staan, kan de muziek bijna gezien worden als een heldenepos over Nicolaas als redder in nood.

Entree
aan de kerk: € 18 / voorverkoop & reservering: € 16 / tot 18 jaar en studenten (collegekaart): € 5 / jonger dan 12 jaar: gratis

Kaarten reserveren: reserveringen@capellagroningen.nl of telefonisch 050 - 3095698
Kijk voor meer informatie op de website van Capella Groningen.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen