Agenda

naar overzicht

Chinese tuinarchitectuur in de Ming dynastie - Lezing Kunst In Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

De Chinese tuin

Woensdag 22 maart geeft kunsthistoricus Alessandra van de Voort in de Remonstrantse kerk een lezing over Chinese tuinarchitectuur in de Ming dynastie (1368-1644).

De fraaie tuinen van de Chinese plaats Suzhou, vlakbij Shanghai, staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de bijzondere culturele tradities. In deze lezing wordt verteld hoe dit type private tuin - met vijverpartijen, rotsen, rood geverfde galerijen en paviljoens - is ontstaan. Welke gedachten zitten achter dit magische ontwerp? Waarom zijn er zo veel grote rotsen te zien en waarom staat er een grote muur omheen? Aan bod komen de drie levensbeschouwingen: Boeddhisme, Taoïsme en Confucianisme en het resultaat van de indirecte invloed die ze hebben uitgeoefend op de tuinarchitectuur.

Suzhou
Het klassieke Chinese tuinontwerp is gericht op het in miniatuur recreëren van natuurlijke landschappen. Dit wordt nergens beter geïllustreerd dan in de negen tuinen in de historische stad Suzhou. Ze worden zelfs algemeen erkend als meesterwerken binnen het genre. Suzhou ligt in het lager Yangtzebekken grenzend aan het Taimeer en werd in 514 voor Chr. opgericht als hoofdstad van het koninkrijk Wu. Tijdens de Ming- en de Qing-dynastieën werden er ruim 200 tuinen aangelegd. Vanwege de hoge kwaliteit en de uitbundigheid van de tuinen wordt Suzhou in de volksmond ook wel ‘het aardse paradijs' genoemd.

Symboliek
De symboliek in de tuin is niet los te denken van de symboliek in andere kunstvormen. Tijdens de lezing wordt daarom ook af en toe een link gelegd tussen de Chinese tuin en de Chinese landschapsschilderkunst. Schilderkunst en tuinarchitectuur hebben elkaar wederzijds beïnvloed. Ook de keuze en de plaats van de planten en bomen in de Chinese tuin is traditioneel en symbolisch bepaald. Zo staat de sterke en altijd groene pinus (pijnboom) bij de ingang en is het de populairste boom in de schilderkunst.

Deze lezing wordt gegeven door kunsthistoricus Alessandra van de Voort. Zij studeerde Chinees aan het Taleninstituut van Beijing en woonde een aantal jaren in Vietnam en Indonesië, waar zij zich verdiepte in de Aziatische cultuur. Zij was conservator Aziatische keramiek van Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. 

Entree: € 12,50
Opgave: Kunst in Zicht, tel 050-3188651 of aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen