Agenda

naar overzicht

Concert Capella Groningen

Oorlog en vrede

Zaterdagavond 5 maart brengt Capella Groningen in de Der Aa-kerk een programma rond het thema Oorlog en vrede, met muziek van componisten die in het tweede kwart van de 16e eeuw tot de Europese top behoorden. 

Centraal staat de monumentale vijfstemmige mis L’Homme armé van de Spanjaard Cristóbal de Morales, waarin hij gebruik maakt van de in de vijftiende eeuw ontstane melodie L’Homme armé (De gewapende man), een melodie die al vele componisten voor hem inspireerde tot het schrijven van meesterwerken.

Gregoriaanse gezangen
Ter afwisseling worden passende Gregoriaanse gezangen gezongen en staan er twee liederen geprogrammeerd van tijdgenoten van Morales Dezilde al caballero van Nicolas Gombert en Crainte et espoir van Thomas Crecquillon. Als bonus wordt van Morales ook het indrukwekkende zesstemmige motet Jubilate Deo omnis terra ten gehore gebracht, een motet dat werd geschreven ter gelegenheid van de Vrede van Nice (1538). 

Capella Groningen
Capella Groningen is opgericht in 1989 en is voortgekomen uit de Groningse Bachvereniging. Capella Groningen wil de traditie van de Groningse Bachvereniging voortzetten door muziek, voornamelijk uit de renaissance en de barok, te vertolken volgens de meest recente inzichten van de historische uitvoeringspraktijk. Het koor zingt a capella of samen met professionele instrumentale en vocale musici. 

Dirigent
Capella Groningen heeft vanaf haar oprichting onder leiding gestaan van André Cats. Van 1995 tot 2007 was Adriàn Rodrì­guez Van der Spoel de vaste dirigent. Hij bracht het koor met zijn vakmanschap en bezieling tot heuse bloei. Het koor behoort tot de top van amateurkoren op het gebied van de oude muziek in Noord-Nederland. Met Rodrì­guez Van der Spoel werd de Spaanse en Latijns-Amerikaanse oude muziek een rode draad in het repertoire. Sinds november 2008 is Enrique López-Cortón de vaste dirigent van Capella Groningen. Met hem continueert Capella Groningen de gekozen muzikale koers.

Entree: € 12 | reservering € 10 | kinderen/CJP/studenten tot 25 jaar (collegekaart) € 5
Kaarten reserveren: 050-3095698 of reserveringen@capellagroningen.nl 

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen