Agenda

naar overzicht

Concert De Volksstem in de Remonstrantse kerk

Concert De Volksstem in de Remonstrantse kerk

Het Groningse koor De Volksstem brengt zondag 26 oktober in de Remonstrantse kerk een programma met teksten, liederen en gedichten over de Eerste Wereldoorlog.

Er worden bekende en minder bekende liederen gezongen in verschillende talen. De liederen worden afgewisseld met voorgedragen gedichten.

Anti-oorlogsliederen
Tijdens en vlak na de  Eerste Wereldoorlog werden prachtige, maar nu veelal vergeten anti-oorlogsliederen geschreven. Zo schreef de Amerikaan Alfred Byron in 1915 I didn’t raise my boy to be a soldier; en de Nederlander Dirk Witte schreef zijn befaamde lied Het wijnglas.

Maar de Volksstem brengt ook twee anti-oorlogsliederen van de in 2004 overleden Bram Vermeulen: Ik was erbij en Johnny. Liederen van zijn in 2000 uitgebrachte cd: Oorlog aan den Oorlog.

Vermeulens Johnny is een eerbetoon aan de destijds 14-jarige Britse recruut John Condon, die in 1915 sneuvelde in de loopgraven bij het Belgische Ieper. Van Condon – die bij zijn aanmelding zou hebben gezegd dat hij 18 was – wordt aangenomen dat hij de jongste soldaat was die in WO I gesneuveld is.

De Eerste Wereldoorlog mag geschiedenis zijn, vandaag vechten in Oost-Oekraïne, Centraal Afrika en het Midden Oosten opnieuw legers en rebellen. En opnieuw is de les dat oorlog en geweld geen winnaars kennen, maar slechts verliezers. Daarmee is het concert van de Volksstem even actueel als honderd jaar geleden.

Entree: € 10,-

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen