Agenda

naar overzicht

Lustrumoncert Noordelijk Vocaal Ensemble

Appear and Inspire!

Zaterdagavond 28 november geeft het Noordelijk Vocaal Ensemble een concert in de Der Aa-kerk. Het ensemble bestaat dertig jaar en viert dit jubileum met een concert met de mooiste 20e-eeuwse koormuziek. Het koor zingt deze avond werken van Britten, Lesur, Gjeilo, Mealor, Reger en Tormis. Het concert vindt plaats tegen een achtergrond van videobeelden. Solist is organist Sietze de Vries.

Noordelijk Vocaal Ensemble
In en rond de stad Groningen zijn van oudsher veel koren actief die muziek zingen uit de barok en neo-romantiek. Het Noordelijk Vocaal Ensemble (NVE) dat in 1984 op initiatief van Leendert Runia ontstond, probeert juist de minder toegankelijke, modernere muziek uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn het dubbelkorige Figure Humaine van Poulenc, Die Nachtigall van Alban Berg en werken van Rudolf Escher, Ton de Leeuw, Samuel Barber en Ernst Krenek.

Het NVE repeteert op projectmatige basis gedurende enkele maanden van het jaar, waarna enige concerten volgen. Het NVE voert veelal a capella werken uit, maar het heeft ook samengewerkt met instrumentale solisten en ensembles. De stad Groningen is de thuisbasis van het ensemble, maar het ensemble geeft ook regelmatig concerten in steden als Leeuwarden, Assen en Zwolle. 

Dirigent Leendert Runia
Het Noordelijk Vocaal Ensemble, dat in vijfentwintig jaar prachtige en bijzondere muziek uitvoerde, stond al die tijd onder de inspirerende leiding van Leendert Runia. Naast het NVE dirigeert hij ook het Sallands Bachkoor en hij is repetitor van het Noord Nederlands Concertkoor. Koorleden omschrijven hun dirigent als zeer gedreven, energiek, geconcentreerd, expressief en uiterst precies. Bij het NVE leeft hij zich uit in de muziek van de 20e eeuw. Zeer bijzondere werken worden niet geschuwd, maar juist als een uitdaging gezien en tot in de puntjes voorbereid tijdens de repetities. De concerten zijn een aaneenschakeling van muzikale verrassingen met een uitstekende afwerking en inspirerende directie. 

Entree: € 15,- / € 7,50 (student/CJP)
Zie voor meer informatie de website van het Noordelijk Vocaal Ensemble.


 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen