Agenda

naar overzicht

Concert Schnitgers Droom: Klaas Hoek

Concert winnaar Schnitgers Droomprijs 2014

Donderdag 25 juni opent de Der Aa-kerk haar deuren voor een bijzonder concert van musicus Klaas Hoek

Klaas Hoek speelt met Youth Percussion Pool muziek van Arvo Pärt, la Monte Young, J.S. Bach en John Cage en gaat in dit concert de dialoog aan met dichter Henk Ester. Henk Ester draagt voor uit zijn bundel Bijgeluiden waarmee hij in 2013 de Cees Buddingh’-prijs won. 

In een zorgvuldig gecomponeerd programma vinden zij elkaar in ‘bijgeluiden’, die de hoofdrol in de uitvoering spelen. Muzikale gedichten, subtiel slagwerk en machinale orgelklanken zorgen voor 'een ode aan het (stoom)orgel', een programma dat Klaas Hoek als eigenzinnig musicus pur sang karakteriseert. 

Dit concert is de uitwerking van de Schnitgers Droomprijs die Klaas Hoek in 2014 door de Stichting Der Aa-kerk werd toegekend voor zijn bijzondere verdiensten aan de ontwikkeling van de hedendaagse orgelcultuur in Nederland.

Klaas Hoek
Klaas Hoek is in de orgelwereld al decennia lang op allerlei terreinen actief. Of het nu het uitvoeren van nieuwe muziek, oude muziek, het componeren of het verzinnen van bijzondere projecten betreft. Hoek werkte samen met grote componisten als Xenakis, speelde jarenlang  in het innovatieve Up There Trio, publiceert, bedacht het windharmonium, bracht orgelmuziek buiten de kerk en componeert en produceerde radioprogramma’s. 

Schnitgers Droomprijs
Voorafgaand aan het concert wordt de Schnitgers Droomprijs 2015 uitgereikt, de jaarlijkse onderscheiding aan een kunstenaar die een belangrijke bijdrage levert aan de actuele orgelcultuur in Nederland. De prijs is voor het eerst uitgereikt tijdens het muziekfestival Schnitgers Droom in 2011. Eerdere winnaars zijn Jan Hage en Jacob Lekkerkerker. De Schnitgers Droomprijs 2015 wordt om 19.30 uur uitgereikt, voorafgaand aan het concert.

Schnitgers Droom
Dit concert is onderdeel van Schnitgers Droom. De Der Aa-kerk beschikt over een orgel van de Hamburgse orgelbouwer Arp Schnitger (1648-1719). Met een succesvol festival werd in 2011 het beroemde orgel na jaren van restauratie opnieuw in gebruik genomen. Sindsdien worden er in de serie Schnitgers Droom concerten georganiseerd rond het Schnitgerorgel met traditie en vernieuwing als rode draad. Het programma brengt orgelcultuur op een brede, toegankelijke en inspirerende manier in beeld en is nadrukkelijk meer dan het traditionele kerkorgel. 

Uitvoerenden
Klaas Hoek - orgel, harmonium
Henk Ester - voordracht
Youth Percussion Pool - slagwerk

Entree: 
€ 15,- (normaal) 
€ 12,50 (CJP, student, 65+) 
€ 7,- (Kunstvakstudent)

Kaarten zijn rechtsboven op deze pagina verkrijgbaar.

Kaarten (zonder korting) zijn ook verkrijgbaar bij Het Hanze Huis en Boekhandel van der Velde (Akerkhof).

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen