Agenda

naar overzicht

Concert Schnitgers Droom: Willem Tanke

20:15 - € 15,00

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Concert winnaar Schnitgers Droomprijs 2015

Donderdag 30 juni geeft Willem Tanke een bijzonder concert in de Der Aa-kerk. Tanke is winnaar van de Schnitgers Droomprijs 2015. Hij presenteert deze avond De Betoverde Woestijn: een concert met dans en performance, waarin het publiek wordt meegenomen in een gevoel van tijdloosheid, in een muzikale droom.

De Betoverde Woestijn kent een rijke schakering aan stemmingen; verstilling, ongecompliceerde vreugde, woede en onmacht, heftige dramatiek, sensuele bedwelming en vervoering. Ieder werk of iedere improvisatie heeft één grondstemming, zoals in barokmuziek vroeger gebruikelijk was.

Ontwikkeling van hedendaagse orgelcultuur
Dit concert is de uitwerking van de Schnitgers Droomprijs die Willem Tanke in 2015 door de Stichting Der Aa-kerk werd toegekend voor zijn bijzondere verdiensten aan de ontwikkeling van de hedendaagse orgelcultuur in Nederland. De jury van de Schnitgers Droomprijs schreef over Tanke: 'Met zijn integere manier van musiceren en zijn open persoonlijkheid weet hij musici uit allerlei genres aan zich te binden’. 

Schnitgers Droomprijs
Voorafgaand aan het concert wordt de Schnitgers Droomprijs 2016 uitgereikt, de jaarlijkse onderscheiding aan een kunstenaar die een belangrijke bijdrage levert aan de actuele orgelcultuur in Nederland. De prijs is voor het eerst uitgereikt tijdens het muziekfestival Schnitgers Droom in 2011. Eerdere winnaars zijn Klaas Hoek, Jan Hage en Jacob Lekkerkerker. 

Schnitgers Droom
Dit concert is onderdeel van Schnitgers Droom. De Der Aa-kerk beschikt over een orgel van de Hamburgse orgelbouwer Arp Schnitger (1648-1719). Met een succesvol festival werd in 2011 het beroemde orgel na jaren van restauratie opnieuw in gebruik genomen. Sindsdien worden er in de serie Schnitgers Droom concerten georganiseerd rond het Schnitgerorgel met traditie en vernieuwing als rode draad. Het programma brengt orgelcultuur op een brede, toegankelijke en inspirerende manier in beeld en is nadrukkelijk meer dan het traditionele kerkorgel. 

Uitvoerenden
Eliana Stragapede - dans
Rik Kaijser - choreografie
Martijn Alsters - fluit
René van Commenée - performance
Friso van Wijck - percussie
Willem Tanke – orgel

Entree: € 15,-
Kaartverkoop online op deze website en bij boekhandel Godert Walter en boekhandel Van der Velde (Akerkhof)

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen