Agenda

naar overzicht

Culturele Zondag: Caspar Janssen

Natuurjournalist

Zondag 13 maart is natuurjournalist Caspar Janssen te gast tijdens de Culturele Zondag in de kerk van Leegkerk. Caspar Janssen (Zevenaar, 1962) is journalist bij de Volkskrant, waar hij over natuur en dierenwelzijn schrijft. Hij verstaat als geen ander de kunst om met zijn pen natuur tot leven te brengen. Bijna ongemerkt steekt niet alleen hijzelf, maar ook de lezer het nodige op van hoe planten, dieren en mensen zich tot elkaar verhouden.

Ontdekken van de natuur
Op een dag lukt het Caspar Janssen voor het eerst om vanaf zijn stadsbalkon een pimpelmees van een koolmees te onderscheiden. Dat is het startpunt voor zijn ontdekking van de natuur. Hij begint dicht bij huis, in en om de stad, daarna trekt hij het land in. Janssen maakt kennis met de veldparelmoervlinder, de goudvink en de witsnuitlibel, hij stuit op puttertjes en een ijsvogel tijdens het hardlopen en op een vos op het fietspad. Hij verhaalt van een dag aan de bosrand, bedenkt een idylle aan de IJssel, sluit zich op in een bos en kijkt met nieuwe ogen naar het landschap van zijn jeugd. De natuur, zo leert hij, kan inzicht en troost bieden, ontroering oproepen en angst aanjagen, verstrooien en verbazen. 

In de ban van het beest
Janssen schreef onder andere In de ban van het beest. In dit boek vertellen wetenschappers, veldbiologen en andere kenners over 'hun' dier. Dat resulteert in prachtige portretten van dieren die we (bijna) allemaal kennen, maar waar we weinig van weten. Over het verdriet van de grauwe gans, de intelligentie van de raaf, de subtiliteit van de ree en het raffinement van het pimpernelblauwtje. En over de werkwijze, passie en toewijding van de onderzoekers. 'Je moet, als het ware, je beest worden,' zegt een van hen. Caspar Janssen tekende de verhalen op.

Entree: € 7,50
Kaarten zijn zowel via deze website als via boekhandel Godert Walter en boekhandel Van der Velde verkrijgbaar.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen