Agenda

naar overzicht

De Messiah door het Luthers Bach Ensemble

t/m 15:00 - 15:00

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Concerten door het kleinkoor en projectkoor

Zaterdag 20 en zondag 21 december brengt het Luthers Bach Ensemble de Messiah van Händel in de Der Aa-kerk.

Toen Georg Friedrich Händel in 1741 zijn Messiah componeerde, was hij al zo’n dertig jaar werkzaam in Londen. Vol geestdrift was hij daar begonnen als operacomponist, maar in de loop der jaren moest hij ervaren hoe zijn populariteit tot vrijwel nul verdampte. Daar waren verschillende redenen voor, maar een belangrijke was dat de burgerij schoon genoeg had van de Italiaanse taal in de opera. De zaak nam weer een gunstige wending toen de componist vanaf 1732 Engelstalige oratoria ging schrijven. Niet alleen hoorde het publiek nu zijn eigen taal zingen, maar daarnaast waren het de bekende, vaak Bijbelse onderwerpen die meer tot de verbeelding spraken.

Händel maakte zo zijn comeback, met als hoogtepunt het oratorium Messiah over de geboorte, het sterven en de opstanding van Christus. De eerste uitvoeringen in Dublin waren een groot succes. Om meer mensen in de zaal te kunnen bergen, werden de dames opgeroepen hun hoepelrokken thuis te laten. En of de heren maar zonder degen wilden verschijnen... 

zaterdag 20 december 2014, 15.00 uur concert kleinkoor Luthers Bach Ensemble
zondag 21 december 2014, 15.00 uur concert projectkoor Luthers Bach Ensemble

Kleinkoor en projectkoor
Het Luthers Bach Ensemble heeft twee koren, te weten een kleinkoor en een projectkoor. Het kleinkoor bestaande uit zeer ervaren zangers en deels professionals heeft de laatste jaren furore gemaakt met uitvoeringen in Nederland en Ostfriesland. Het projectkoor bestaat uit een enthousiaste groep ervaren amateurzangers en concerteert twee maal per jaar. Het barokorkest van het Luthers Bach Ensemble bestaat uit een vaste kern van internationale jonge getalenteerde spelers onder leiding van onze aanvoerder/violiste Joanna Huszcza (Brussel) en continuospeler/klavecinist Robert Koolstra. Allen hebben gestudeerd aan gerenommeerde oude muziekconservatoria zoals Amsterdam en Den Haag. 

programma
Georg Friedrich Händel (1685-1759), Messiah, an Oratorio HWV56

uitvoerenden
Luthers Bach Ensemble (koren, barokorkest en solisten) o.l.v. Tymen Jan Bronda
Esther Ebbinge (sopraan)
Andrew Hallock (altus)
Leon van Liere (tenor)
David Greco (bas)
Joanna Huszcza (aanvoerder)

Entree
zaterdag 20 december (kleinkoor): € 30 (€ 25 vrienden LBE; € 12,50 voor studenten; kind tot 12 jaar vrij) | eerste rang € 37,50. 

zondag 21 december (projectkoor): € 25 euro (€ 23 vrienden LBE; € 12,50 voor studenten; kind tot 12 jaar vrij) | eerste rang € 35.

Kaarten zijn verkrijgbaar op de website van het Luthers Bach Ensemble of op telefoonnummer: 06 149 22 638 (ma-wo-vr tussen 18.00 uur en 21.00 uur).  

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen