Agenda

naar overzicht

Debatserie Nieuw Licht: Pieter van den Blink

20:00 - € 7,50

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

The medium kills the message

Donderdag 20 oktober is de tweede editie van de debatserie Nieuw Licht in de Der Aa-kerk. Pieter van den Blink werpt deze avond een nieuw licht op journalistiek, media en kijkcijfers. Hij gaat daarna onder leiding van Coen Simon en Frank Meester in gesprek met filosoof Jochem van den Berg (oprichter van de satirische website De Speld) en Marcel Broersma (hoogleraar Journalistieke Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen).

Van kijkcijfers naar big data
Als Marshall McLuhan gelijk heeft met zijn beroemde adagium The medium is the message dan dienen we ons af te vragen hoe de nieuwe media de journalistieke boodschap van aard heeft doen veranderen. Want wat betekent het dat informatie steeds onmiddellijker beschikbaar is en vaak ook altijd blijft? Welke invloed hebben sociale media op opiniemakers en het maatschappelijk debat? Hoe groot is de rol van amusement in het verdienmodel van een journalistiek medium?

 'We kunnen en moeten strijden tegen de kijkcijfermentaliteit', waarschuwde Pierre Bourdieu in Over televisie. Pieter van den Blink laat zien dat deze waarschuwing nog urgenter is geworden in het 2.0 tijdperk, nu we niet alleen kijkcijfers hebben, maar ook Big Data en bovendien iedereen journalist is.

Pieter van den Blink
Pieter van den Blink (1966) is publicist, journalist, criticus, moderator en werkte als correspondent in Parijs. Hij was verbonden aan dagblad Trouw en werd later adjunct-hoofdredacteur van Vrij Nederland. Nu is hij vooral actief voor 360 Magazine, het tijdschrift voor spraakmakende buitenlandse journalistiek in vertaling. Daarnaast maakte hij voor de VARA de documentaire Parijs, een lang jaar. Van den Blink studeerde Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.  

Jochem van den Berg
Jochem van den Berg (1982) is medeoprichter van De Speld, een satirisch online nieuwsmagazine dat in 2011 werd verkozen tot website van het jaar en op Facebook meer dan 500.000 likes heeft. Van den Berg werkt verder als journalist voor onder meer De Groene Amsterdammer. Hij studeerde Religiestudies en Wijsbegeerte.

Marcel Broersma
Marcel Broersma is hoogleraar Journalistieke Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van hem verscheen recent Rethinking journalism again en zijn stelling luidt: "In een tijd van informatieovervloed zijn juist professionele journalisten steeds harder nodig."

Vertwittering van het debat
De vertwittering van het debat was voor Frank Meester en Coen Simon de belangrijkste drijfveer voor hun idee van de serie filosofische pamfletten Nieuw Licht. In Nieuw Licht combineren zij de eeuwenoude denktraditie met het nieuwe denken van onze tijd. Ze leggen de scherpste hedendaagse denkers een vraag voor uit een klassiek geworden tekst van filosofen als De Beauvoir, Camus, Freud, Rousseau en Aristoteles. Elk essay levert een origineel en betrokken oordeel op over de huidige tijd en wordt vergezeld van een fragment van de klassieke tekst en een voorwoord van Meester en Simon. In de Der Aa-kerk in Groningen en in de Rode Hoed in Amsterdam wordt na iedere uitgave van het essay een debat georganiseerd. 

De bedenkers van Nieuw Licht
Frank Meester (1970) is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam. Samen met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller Meesters in de filosofie en met denker des vaderlands Marli Huijer publiceerde hij Goudmijn van het denken

Coen Simon (1972) is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Hij werd door HP/De Tijd uitgeroepen tot ‘nieuwe ster aan het filosofenfirmament’. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles

Entree: € 7,50. Kaarten zijn hier verkrijgbaar.
Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47). 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen