Agenda

naar overzicht

Kerstconcert Dejongdejongplus

20:15 - € 20,00

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Kerst in contrast

Vrijdag 23 december is er een bijzonder kerstconcert in de Der Aa-kerk. Organisten Euwe en Sybolt de Jong (Ensemble dejongdejongplus) spelen dan op het beroemde Schnitgerorgel van de kerk. Zij spelen dit concert samen met twee vocale kwartetten, saxofoon, altviool en diverse harmoniums.

Orgelduo
De broers Euwe en Sybolt de Jong vormen sinds hun studietijd aan het conservatorium in Groningen een orgelduo. Hun vertolkingen van arrangementen van cantatedelen van J.S. Bach voor orgel vierhandig worden in binnen- en buitenland geprezen. Het ensemble dejongdejongplus is in het najaar van 2010 geformeerd en maakte drie cd’s. Het eerste album (Folk Song) leverde prachtige kritieken op en werd door recensent Job van Schaik (‘betoverend mooie folk songs’) gekozen tot de op een na beste cd-productie van 2011. 

Wandelend koor
Bijzonder aan dit concert in de Der Aa-kerk is dat er geen statisch koor op het podium staat, maar dat het koor een wandelend en zingend geheel is. Er klinkt weidse koorzang, afgewisseld met de intieme klank van een enkele sopraan die off stage staat. Met twee vocale kwartetten, een altviool, een saxofoon en diverse harmoniums vult dejongdejongplus alle hoeken en gaten van de eeuwenoude kerk. 

Vocale kwartetten
De twee vocale kwartetten zijn ad hoc, dus speciaal voor dit concert samengesteld. De twee jonge sopranen zijn getalenteerde studentes van het Utrechts Conservatorium. De mannensectie (alt, tenor, bariton, bas) is afkomstig uit vocaal mannenensemble The Gents. De 'klankkern' is van Drentse makelij: vijf van de acht mannen zijn in de jaren tachtig en negentig actief geweest als zangers in het Roder Jongenskoor van Bouwe Dijkstra. 

Elsbeth de Jong (altviool) en Jack Westra (saxofoon) kleuren en kruiden de koorzang. Euwe en Sybolt de Jong bespelen diverse harmoniums, in allerlei soorten en maten. Uiteraard klinkt ook het beroemde Schnitgerorgel.

De werken zijn speciaal voor deze ruimte en de beschikbare stemmen gecomponeerd of gearrangeerd.

Entree: € 20,-.
Kaarten zijn verkrijgbaar op de website van Dejongdejong en op de avond zelf aan de kerk.

Luister hier naar een geluidsfragment van dejongdejongplus.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen