Agenda

naar overzicht

Der Aa-kerk geopend tijdens Bloemetjesmarkt

12:00 - 16:00

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Rondleidingen door de kerk en over de gewelven

Iedereen die de Der Aa-kerk eens van binnen wil bekijken is op Goede Vrijdag van harte welkom. 

Heb je wel even genoeg bloemen gezien op de Bloemetjesmarkt? Duik dan 3 april de Der Aa-kerk in. Leer tijdens een van de rondleidingen meer over de geschiedenis van de kerk en van de stad Groningen. En voor wie durft zijn er rondleidingen over de gewelven van de kerk. Beklim de smalle trap naar boven en bekijk de kerk vanuit een heel ander perspectief.

Veel belangstelling
Het gebeurt niet vaak dat de Der Aa-kerk leeg te bezichtigen is, omdat de kerk voornamelijk wordt gebruikt voor tentoonstellingen, beurzen, diners en huwelijken. Maar onder toeristen, Stadjers en andere geïnteresseerden is er altijd veel belangstelling om de Der Aa-kerk te bekijken, vandaar dat de deuren tijdens de Bloemenjaarmarkt worden open gezet voor belangstellenden. Het gebouw is dan helemaal leeg, zodat er alle ruimte is om rustig rond te lopen. Ook worden er rondleidingen gegeven. Deze rondleidingen worden gegeven door onder andere Harry de Munck, de kleinzoon van de voormalige koster van de kerk. Hij weet veel over het gebouw, maar vertelt ook persoonlijke verhalen met speciale aandacht voor de Tweede Wereldoorlog, toen er onderduikers op de gewelven van de kerk zaten.

Gewelven
Een kijkje boven de gewelven geeft veel inzicht in de manier waarop de kerk is gebouwd en uitgebreid. Duidelijk is te zien hoe de huidige kruisbasiliek om een oudere kerk heen werd gebouwd.  En de constructies die de bouwers eeuwen geleden gebruikten zijn hier goed zichtbaar.

Gewelfschilderingen
Ook de gewelfschilderingen in de kerk zijn te bewonderen, deze zijn in de vijftiende eeuw aangebracht en beelden het lijden en de opstanding van Jezus uit. De sporen uit de katholieke periode zijn nog  goed te zien. In het schip kun je de rijkgesneden kansel en de herenbanken bewonderen. Verder beschikt de Der Aa-kerk over een prachtig orgel van de beroemde Hamburgse orgelbouwer Arp Schnitger.

Entree: € 1,- (meer mag ook)

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen