Agenda

naar overzicht

A la c’arte: eten in de kunst, de kunst van het eten

Lezing met 6-gangendiner

Kunsthistorica Trudy de Lange geeft in de kerk van Klein Wetsinge een fascinerende lezing over eten in de kunst tijdens een gastronomisch 6-gangendiner. De verschillende gerechten hebben steeds betrekking op de lezing. 

Inspiratiebron voor kunstenaars
Eten en drinken is een alledaags gebeuren. Het is zo alledaags dat het zelden bij ons opkomt dat onze manier van eten en omgaan met voedsel voorkomt uit een lange traditie. Vanaf de Oudheid tot op de dag van vandaag is eten en de bijbehorende cultuur een inspiratiebron voor kunstenaars. 

In deze lezing kunt u kennis maken met eten en drinken in de breedste zin des woords: van aanliggen bij de Grieken tot de tafelmanieren die te boek zijn gesteld door Erasmus. U krijgt oude en nieuwe kunst voorgeschoteld waarbij u zich kunt verlekkeren aan dampende schalen met hertenbout, gebraden haas en tortelduif. Of houdt u meer van wildpasteien of sappig fruit? En in onze verbeelding kunnen we aanschuiven bij de prachtig uitgedoste mensen die zich verzamelen bij een schitterend gedekte tafel met de verleidelijkste gerechten.

Verschillende facetten van de eetcultuur
Met pronkstillevens, familiestukken en -portretten worden de verschillende facetten van de eetcultuur belicht. Ook de symbolische betekenis van voedsel in bijvoorbeeld schilderijen uit de zeventiende eeuw wordt verklaard. Hoe sommige hedendaagse kunstenaars hun inspiratie uit deze kunstwerken op verrassende wijze vormgeven, blijkt uit het werk van onder andere fotografe Margriet Smulders. Anderen houden meer vast aan tradities, zoals Henk Helmantel. 

Aanvang 18.30 uur
inloop 18.00 uur met aperitief

Entreeprijs lezing inclusief 6-gangendiner en wijnarrangement: € 60,-
Uitsluitend op reservering! Kaarten zijn telefonisch te bestellen: 06 54 68 54 05 of via e-mail kleinwetsinge@blgroningen.nl

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen