Agenda

naar overzicht

Facing Fear - Giacometti-Chadwick - lezing Kunst in Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Facing Fear - Giacometti-Chadwick

Museum de Fundatie presenteert van 22 september 2018 t/m 6 januari 2019 de tentoonstelling Giacometti-Chadwick, Facing Fear.

De beelden van Alberto Giacometti (1901-1966) en Lynn Chadwick (1914-2003) belichamen de toestand van ontluistering en angst in Europa tijdens de jaren van de Koude Oorlog. Met deze twee kunstenaars nam de Europese beeldhouwkunst definitief afscheid van de vooroorlogse romantiek en esthetiek, om met beide benen te landen in de rauwe realiteit.

Niet eerder is het werk van Giacometti en Chadwick zo nadrukkelijk met elkaar gecombineerd. Terwijl Giacometti de mens terugbracht tot zijn meest kernachtige verschijning, zonder enige opsmuk, creëerde Chadwick zijn krachtige oerbeelden van mens en dier.

De wegen van Giacometti en Chadwick kruisten elkaar in 1956. In dat jaar won Chadwick de Grand Prix of Sculpture op de Biënnale van Venetië. De Brit was de jongste kunstenaar ooit die deze prijs ten deel viel en was pas zes jaar actief als beeldhouwer. De dertien jaar oudere Giacometti, al een grootheid in Parijs en de gedoodverfde favoriet, had het nakijken. Belangrijker echter dan de toekenning van de prijs - Giacometti won hem alsnog in 1962 - is het feit dat uitgerekend deze twee beeldhouwers voor de prijs in aanmerking kwamen. Beide kunstenaars gaven, elk op hun eigen wijze, vorm aan de fundamentele angst die het dagelijks leven in Europa in de jaren vijftig en zestig beheerste, namelijk die van een wereldwijde nucleaire catastrofe en de eindtijd van de menselijke beschaving.

De tentoonstelling omvat meer dan 150 werken. Carolien ten Bruggencate leidt u aan de hand van dia’s alvast rond door deze tentoonstelling, zodat u goed voorbereid naar Zwolle kunt gaan.

Carolien ten Bruggencate is kunsthistoricus. Zij is gespecialiseerd in de beeldende kunst van de negentiende en twintigste eeuw. Zij is verbonden aan Museum de Fundatie in Zwolle/Wijhe en aan Museum MORE in Gorssel.

Kunst In Zicht
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Stichting Kunst in Zicht stelt twee keer per jaar een afwisselend programma samen waarin diverse vormen van kunst dichter bij het publiek worden gebracht. Het aanbod omvat lezingen, cursussen, wandelingen en excursies, over onderwerpen uit de geschiedenis van de beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst, archeologie en regionale geschiedenis. De activiteiten sluiten zo mogelijk aan op lopende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en op andere actuele culturele evenementen.

Entree: € 12,50
Kaarten voor de lezing zijn verkrijgbaar via aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch 050-318 86 51.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen