Agenda

naar overzicht

Expositie: de Remonstrantse kerk als schatkamer

t/m 09:00 - 16:30

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

In het toegangsgebouw van de Remonstrantse kerk (het kantoor van de Stichting Oude Groninger Kerken) is van 3 februari tot en met 30 april tijdens werkdagen de expositie De Remonstrantse kerk als schatkamer te zien.

Deze tentoonstelling sluit aan bij de gelijknamige expositie in Openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum en laat een aantal interessante roerende (kerk)goederen zien die nog niet eerder werden tentoongesteld.

In Warffum is uit de Mariakerk te Oosterwijtwerd de kroonluchter en het rouwbord van Margaretha Elisabeth (1738) te zien. Dit is het vooral bijzonder omdat het hier een overschilderd exemplaar betreft. Een kopie van het onderliggende rouwbord, dat van Josina Maria Ripperda, is nu te zien in het toegangsgebouw van de Remonstrantse kerk. Evenals het oorspronkelijke uurwerk, de oude wijzerplaat, en de fraaie avondmaalstafel uit de 17e eeuw.

Ook te zien zijn de sulings (fluiten) afkomstig uit de Molukse kerk te Appingedam. In plaats van orgelbegeleiding tijdens de dienst, was er in de Molukse kerk een fluitorkest dat de protestantse kerkdienst begeleidde. De fluiten waren oorspronkelijk gemaakt van bamboe, maar in Nederland vanwege de temperatuurwisselingen van PVC. Uit de Der Aa-kerk komt een fragment van een muurschildering aan een van de vieringpijlers en een fragment van een beeldhouwwerk dat tijdens de restauratie van 1978-79 onder de vloer werd teruggevonden. 

Entree: gratis
Alleen te bezichtigen tijdens werkdagen.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen