Agenda

naar overzicht

Expositie in de kerk van Klein Wetsinge

Kleurrijk werk van Ben Rikken

Van woensdag 8 juli t/m vrijdag 31 juli exposeert kunstenaar Ben Rikken in de nieuwe locatie van Bijzondere Locaties Groningen: de kerk van Klein Wetsinge.

Ben Rikken werd geboren in 1951 in Grevenbicht in Limburg. Hij studeerde van 1972 tot 1979 aan Academie Minerva. Momenteel woont en werkt hij in Groningen. Rikken schildert voornamelijk landschappen en stillevens. Warme, expressieve kleuren en een rustige evenwichtige compositie kenmerken zijn schilderijen. Het zijn vaak objecten uit onze hedendaagse eetcultuur die Rikken verbeeldt, maar in zijn stillevens worden ze tijdloos, vereeuwigd en voor het moment bevroren. 

Felle kleuren
Ondanks het genre gebruikt de kunstenaar felle, sprekende kleuren: de kersen in de kersenvlaai zijn bloedrood, de citroenen knalgeel en de pompoen doordringend oranje. De compositie en het expressieve kleurgebruik zorgen ervoor dat het schilderij ogenschijnlijk onrust en chaos uitstraalt, ook al is het een stilleven. 

Landschappen
Zijn landschappen tonen met name het Franse en Italiaanse land met akkers, bergen en bossen, neergezet met een losse impressionistische toets. Hoewel afgestudeerd aan de Academie Minerva te Groningen, heeft Rikken door veel zelfstudie en heel veel kijken naar kunst zich het ambacht eigen gemaakt. Het liefst schildert Rikken en plein air. Jaarlijks gaat hij naar Frankrijk met schildersvrienden als Peter Durieux en Piet Sebens om er te werken. Dan maakt hij twee of drie studies per dag om eenmaal thuis genoeg onderwerpen te hebben om op doek verder uit te werken. De studies bestaan uit olieverfschetsen op linnen. De schetsen werkt hij later thuis uit op groter formaat. 

Entree: gratis
Openingstijden: dagelijks van 11.00 uur tot 17.00 uur

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen