Agenda

naar overzicht

Expressionisme in de architectuur - lezing Kunst In Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Lezing door Kees van der Ploeg

Donderdagavond 19 oktober presenteert Kunst in Zicht in samenwerking met Stichting Oude Groninger Kerken in de Remonstrantse kerk een lezing over het expressionisme in de architectuur.

Architectonisch expressionisme
Het expressionisme kennen we vooral als een stroming in de beeldende kunst, maar er bestaat ook een architectonisch expressionisme. Daarvan ligt de oorsprong eveneens in Duitsland. De Nederlandse variant wordt tegenwoordig gewoonlijk met het wat al te lokale etiket 'Amsterdamse School' aangeduid. 

Bouma en Reitsma
In de lezing wordt ingegaan op de achtergronden van het expressionisme in de architectuur, met bijzondere aandacht voor de voorbeelden ervan in de stad en provincie Groningen. S.J. Bouma en Egbert Reitsma zijn hier de bekendste vertegenwoordigers met inmiddels beroemde bouwwerken, zoals het gebouw van Gemeentewerken aan het Zuiderdiep in Groningen (Bouma) en de gereformeerde kerk in Appingedam (Reitsma).

Deze lezing wordt gegeven door Kees van der Ploeg. Van der Ploeg is werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen als universiteit docent architectuurgeschiedenis. Hij publiceerde in 2014 Egbert Reitsma: architect 1892-1976: Meester in baksteen.

Kunst In Zicht
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Stichting Kunst in Zicht stelt twee keer per jaar een afwisselend programma samen waarin diverse vormen van kunst dichter bij het publiek worden gebracht. Het aanbod omvat lezingen, cursussen, wandelingen en excursies, over onderwerpen uit de geschiedenis van de beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst, archeologie en regionale geschiedenis. De activiteiten sluiten zo mogelijk aan op lopende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en op andere actuele culturele evenementen.

Entree: € 12,50 (€ 11,- voor donateurs)
Aanmelden voor deze lezing: aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch: 050 318 8651

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen