Agenda

naar overzicht

Lezing Frans Kerver over het basisinkomen

Ervaringen met het basisinkomen

Zondagmiddag 13 november geeft Frans Kerver een lezing in de kerk van Klein Wetsinge. Kerver is de eerste Nederlander die een jaar lang een basisinkomen kreeg.

Het geld voor dit basisinkomen werd bijeengebracht via crowdfunding door MIES, Maatschappij voor Innovatie voor Economie en Samenleving, een netwerk van mensen die zich inzetten voor deze revolutionaire vorm van inkomensverdeling. Kerver kreeg een jaar lang 1000 euro per maand. Tijdens deze lezing in Klein Wetsinge vertelt hij over zijn ervaringen met het basisinkomen. En ook over hoe het nu, zonder basisinkomen, met hem gaat. 

Frans Kerver
Frans Kerver is geboren in Enschede (1961) en opgegroeid in Oldenzaal. Inmiddels woont hij langer in Groningen dan in zijn geboortestreek. Al ligt zijn hart nog steeds bij de FC Twente, terug wil hij niet. Hij houdt van de stad die met al zijn studenten en ex-studenten een ongekende dynamiek heeft. In 2006 verruilde Kerver zijn vaste baan voor het ondernemerschap als tekstschrijver en communicatieadviseur.

Tuinindestad
In 2009 nam Kerver met zijn partner een oude kas over aan de Friesestraatweg in Groningen, deze plek groeide uit tot een plek voor ontmoeting en contact: Tuinindestad. Mensen van allerlei pluimage komen elkaar daar in ongeorganiseerd verband tegen en lijken er iets terug te vinden dat vaak gemist wordt in het dagelijks werkende leven. Tuinindestad werd in een artikel in de NRC 'een kruising tussen Intratuin en een kunstenaarscommune' genoemd. Het is niet toevallig de geboorteplek van OnsBasisinkomen. 

Maatschappelijke waarde
Omdat er huizen werden gebouwd aan de Friesestraatweg is Tuinindestad verhuisd naar het Westpark. Het onderzoek naar het basisinkomen blijft actueel, omdat het de vraag raakt hoe wij de samenleving willen inrichten. Is de globaliserende economie een onontkoombaar proces, waar we ons alleen slaafs kunnen aanpassen? Of is economie de uitkomst van een proces, waarin wij zelf samen aan de touwtjes trekken? 

De kerk van Klein Wetsinge
Het kerkje van Klein Wetsinge ligt tussen Sauwerd en Winsum, met een prachtig uitzicht op het Reitdiepgebied. De kerk is in opdracht van de Stichting Oude Groninger Kerken grondig gerestaureerd en verbouwd. De kerk wordt gerund door het beheerdersechtpaar Nicolaas en Inez Geenen. De kerk is dagelijks geopend. Er is een uitgebreide lunch- en borrelkaart. Bezoekers kunnen naar boven lopen om het bijzondere uurwerk te bekijken en te genieten van het mooie uitzicht op het Reitdiepgebied. 

Aanvang: 15.30 uur (inloop 15.00 uur)

Entree: € 10,-. Kaarten zijn telefonisch te bestellen: 06 54 68 54 05 of via e-mail kleinwetsinge@blgroningen.nl

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen