Agenda

naar overzicht

Culturele Zondag: Jolande Withuis

Juliana - Vorstin in een mannenwereld

Zondagmiddag 21 mei vertelt Jolande Withuis tijdens de Culturele Zondag in de kerk van Leegkerk over haar boek Juliana - Vorstin in een mannenwereld. Ze wordt geïnterviewd door Han Borg (historicus en literair interviewer). 

Biografie
In de zomer van 2016 verscheen bij De Bezige Bij de langverwachte biografie van Juliana van sociologe Jolande Withuis. Niet eerder werd een zo uitgebreide biografie van ‘onze’ koningin geschreven. Juliana was bij velen geliefd; niettemin was er over haar aangrijpende levensgeschiedenis, vol persoonlijke en politieke crises, tot nu toe weinig bekend. Withuis baseerde Juliana op brieven en op ander niet eerder gepubliceerd privémateriaal. Daarmee schreef ze niet alleen een intiem en indringend levensverhaal, maar ook een portret van een veelbewogen eeuw.

Jolande Withuis
Jolande Withuis (1949) was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD). Ze was jarenlang columniste voor Opzij en schrijft voor NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant. In 2012 was Withuis een van de geïnterviewden in het programma Zomergasten. Bij De Bezige Bij verschenen Erkenning (2002), Na het kamp (2005), De vrouw als mens (2007) en in 2008 Weest manlijk, zijt sterk, een biografie over verzetsman Pim Boellaard.

Vorstin in een mannenwereld
Na een afgeschermde jeugd in de benauwenis van het hof en na haar opbloei tijdens haar verblijf in Canada tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij ze zich veel actiever inzette voor de geallieerde zaak dan veelal wordt gedacht, begon Juliana in 1948 vol ambitie aan haar ‘zware maar mooie’ taak. De prinses werd geconfronteerd met grote persoonlijke en politieke teleurstellingen en haar regeringsperiode werd getekend door een reeks van crises. Juliana’s liefde voor prins Bernhard werd haar achilleshiel. Hij bracht haar bijna ten val. Juliana was grillig en gretig; gelovig en goedgelovig. Ze moest functioneren in een wereld van zich vaak superieur voelende mannen. En zoals ze zich tegen allerlei andere conventies verzette, verzette Juliana zich van jongs af aan tegen de achterstelling van vrouwen. 

Culturele Zondag
Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming organiseren het hele jaar culturele zondagmiddagen in de kerk van Leegkerk. Tijdens deze middagen komen zeer uiteenlopende onderwerpen aan bod. Gasten die eerder in Leegkerk waren zijn onder andere Griet Op de Beeck, Hans Renner, Caspar Janssen, Auke Hulst, Annegreet van Bergen, Wim Brands, Meindert Talma, Miranda van Kralingen, Frank Westerman en Mathijs Deen.

Entree: € 7,50.
Kaarten zijn hier verkrijgbaar, bij Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47).

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen