Agenda

naar overzicht

Kerken geopend tijdens Open Monumentendag

Kerken geopend tijdens Open Monumentendag

Altijd al eens een kijkje willen nemen in de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk of in de kerk van Leegkerk?  Zaterdag 13 september zijn deze Groningse monumenten te bezichtigen tijdens Open Monumentendag.

Rondleidingen
Tijdens Open Monumentendag openen de kerken van 10.00 uur tot 16.00 uur de deuren voor het publiek. In de Der Aa-kerk worden rondleidingen gegeven over de gewelven van de kerk. Bezoekers kunnen in de Remonstrantse kerk een kijkje nemen in de modern ingerichte kerkzaal. Ook de klassiek ingerichte vergaderruimtes in de voormalige kosterswoning zijn voor iedereen toegankelijk. In de kerk van Leegkerk is de bijzondere gouden kubus te zien die er vorig jaar tijdens de verbouwing is geplaatst.

Der Aa-kerk
De naam van de kerk verwijst naar de Aa, een riviertje dat vroeger een belangrijke functie had voor schippers en kooplieden. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd de last van drie monumentale kerken in de Groninger binnenstad te groot voor de Hervormde gemeente. Na een ingrijpende restauratie ging de kerk in 1987 over naar de Stichting Der Aa-kerk en heeft de kerk nu een culturele en zakelijke functie.

Remonstrantse kerk
De Remonstrantse kerk is een goed voorbeeld van een oud gebouw met een nieuwe functie: de kerk dient als kantoor voor de Stichting Oude Groninger Kerken en de kerkzaal en de vergaderruimtes in de voormalige kosterswoning worden door Bijzondere Locaties Groningen verhuurd voor concerten, vergaderingen en exposities. Verder wordt de kerkzaal nog elke zondag gebruikt door de Remonstrantse Gemeente Groningen.
De kerk is in 2005 volledig gerestaureerd. De Japanse architect Moriko Kira ontwierp een strakke en lichte kerkzaal.

Kerk van Leegkerk
De middeleeuwse kerk van Leegkerk ligt aan de rand van Groningen, achter de wijk Gravenburg. De kerk was in de jaren zestig van de vorige eeuw een ruïne. De kerk werd in 1969 gered door de Stichting Oude Groninger Kerken. In 2013 is de kerk verbouwd. Iedereen die geïnteresseerd is kan tijdens Open Monumentendag een kijkje komen nemen en de bijzondere goudkleurige kubus bewonderen die in de kerk staat, een ontwerp van Jan Verrelst van het Antwerpse architectenbureau awg, dat mede verantwoordelijk is voor het ontwerp van de nieuwe oostwand van de Grote Markt in Groningen.

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen