Agenda

naar overzicht

Kerstconcert Luthers Bach Ensemble: Hohe Messe

15:00 - € 30,00

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Tien jaar Luthers Bach Ensemble: van Maria Vespers naar Hohe Messe

Zondag 18 december geeft het Luthers Bach Ensemble een kerstconcert in de Der Aa-kerk. Op het programma staat de Hohe Messe van Bach. Het seizoen 2016-2017 is het tiende seizoen van het Luthers Bach Ensemble. Dat wordt gevierd met een dubbel lustrum met een reeks prachtige concerten. Betoverende muziek, uitgevoerd door een van de beste oude muziekensembles van het Noorden op bijzonder prachtige locaties.

Hohe Messe
In de Der Aa-kerk voert het Luthers Bach Ensemble misschien wel het absolute meesterwerk aller tijden uit: Bachs Missa in h-Moll (BWV 232), bij het grote publiek beter bekend als de Hohe Messe. En welke gelegenheid om deze grote mis uit te voeren leent zich beter dan een dubbel lustrum? 

Het complete werk van deze grote mis werd tijdens Bachs leven nooit uitgevoerd. Het was meer geschikt voor concertante uitvoering dan voor gebruik in de eredienst. De meeste onderdelen stammen uit eerder werk. Bach bewerkte die in meer of mindere mate of voorzag ze van een nieuwe tekst. De Hohe Messe kreeg zijn uiteindelijke vorm in Bachs laatste jaren. Verondersteld wordt dat Bach het werk beschouwde als een monument van zijn vakmanschap en talent, dat hij, zoals hij geloofde, van God gekregen had. Met het opnemen van ouder materiaal heeft hij misschien een selectie van zijn mooiste en beste composities willen maken als een laatste eerbetoon aan God. ‘Soli Deo Gloria’, schreef hij als regel boven zijn composities: ‘alleen aan God de eer’.

Luthers Bach Ensemble
Het Luthers Bach Ensemble werd in 2006 opgericht vanuit de wens meer Bachcantates ten gehore te brengen op basis van de authentieke uitvoeringspraktijk. Het LBE is het enige Oude Muziekensemble in Noord-Nederland met een orkest en twee koren, een kleinkoor en een projectkoor. In de afgelopen jaren wist het LBE een kern van buitengewoon goede instrumentalisten aan te trekken. Het LBE stelt zich ten doel het publiek te betrekken bij de emotionele rijkdom en intense dramatiek van de barokmuziek, bijvoorbeeld door scenische uitvoeringen. Dat sluit aan bij de opvattingen uit de tijd van Bach dat muziek via de emotie inzicht verschaft in de essentiële aspecten van het leven. 

Programma
J.S. Bach, Hohe Messe BWV232

Uitvoerenden
Luthers Bach Ensemble (ripienisten, solisten & barokorkest) onder leiding van Tymen Jan Bronda 
Sara Jäggi (sopraan I), Maria Valdmaa (sopraan II), Robert Kuizenga (altus), Richard Resch (tenor), Michiel Meijer (bas), Joanna Huszcza (aanvoerder), Dave Hendry (trompet)

Entree
€ 30 / € 40,- (eerste rang) / € 25,- (vriend) / € 15,- (student)
(vriend en student alleen via ticketshop, niet in de boekhandels verkrijgbaar) 

Boek tot 16 november met vroegboekkorting (alleen via ticketshop) €5 korting 

Voorverkoop:
Boekhandel Godert Walter Groningen, Oude Ebbingestraat 53
Boekhandel Daan Nijman Roden, Heerestraat 87 
Ticketshop Boekhandel Daan Nijman  
Telefonisch: 06 149 22 638 (woensdag en donderdag tussen 18.00 uur en 21.00 uur).

Zie voor meer informatie de website van het Luthers Bach Ensemble.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen