Agenda

naar overzicht

Kerstvloedlezing in de kerk van Klein Wetsinge

Lezing door Hidde Feenstra en Albert Buursma

Zondag 22 oktober organiseert de kerk van Klein Wetsinge samen met de Historische Kring Ubbega een lezing over de Kerstvloed. Dr. Hidde Feenstra en historicus Albert Buursma spreken over een aantal specifieke aspecten van de Kerstvloed.

Kerstvloed
De Kerstvloed was een stormvloed die optrad in de nacht van 24 op 25 december 1717 en grote gevolgen heeft gehad voor de getroffen gebieden aan de Noordzeekust. De Kerstvloed was het gevolg van een noordwesterstorm, die in de kerstnacht het kustgebied van Nederland, Duitsland en Scandinavië trof. In totaal verdronken zo'n 14000 mensen. Het was de laatste grote overstroming in Noord-Nederland.

Het water reikte tot de stad Groningen en ook tot onder andere Zwolle, Dokkum, Amsterdam en Haarlem. Veel dorpen die dicht bij zee lagen werden volledig verwoest. Volgens schattingen verdronken er in de provincie Groningen 2276 mensen.

Kerstvloedlezing
Tijdens deze lezing komt onder andere het weer in Noordwest-Europa in de dagen voor kerst 1717 aan de orde en de vloedgolf die onze kusten trof. Dit aan de hand van bronnen uit het Noordzeegebied. Verder wordt aandacht besteed aan de slachtoffers: waar waren de meeste slachtoffers en hoeveel slachtoffers waren er? Hierbij wordt vooral naar de provincie Groningen gekeken. Ook staan de sprekers stil bij de schade, met name aan de dijken en de maatregelen die daarna genomen zijn.

Hidde Feenstra en Albert Buursma
Dr. Hidde Feenstra (1952) is freelance-historicus met als specialisatie (cultuur)geschiedenis van Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland. Zijn bijzondere interessegebieden zijn politieke elites Middeleeuwen-Nieuwe tijd en de sociaal-economisch/geografisch-historische ontwikkeling van het Waddengebied tussen Den Helder en Esbjerg.

Albert Buursma is zelfstandig (sociaal-)historicus en ontwikkelt en voert projecten uit op het gebied van de regionale geschiedenis van Noord-Nederland. Dat kan zijn in de vorm van publicaties en presentaties, maar ook documentaires en exposities en andere zaken op historisch gebied. De laatste jaren houdt hij zich intensief bezig met de maritieme geschiedenis van het Waddengebied en werkt hij onder meer aan een publicatie over de Groninger visserij.

Aanvang: 15.00 uur (inloop: 14.30 uur)
Entree: € 12,50. Hierbij is een extra dik exemplaar van het tijdschrift De Diepgang van de historische kring Ubbega inbegrepen. Leden van de historische kring betalen daarom slechts € 7,50.
Studenten krijgen 50% korting op de entreeprijs.

Graag van tevoren reserveren via kleinwetsinge@blgroningen.nl of telefonisch op 06 54685405.
 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen