Agenda

naar overzicht

Koninginnen van de Nijl - lezing Kunst In Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Koninginnen van de Nijl

Woensdag 8 maart geeft hoogleraar Egyptologie Olaf Kaper in de Remonstrantse kerk een lezing over het bijzondere verhaal van de vrouwen van de Egyptische farao's. Olaf Kaper is hoogleraar Egyptologie aan de Universiteit Leiden en gastconservator van de tentoonstelling Koninginnen van de Nijl in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.

Koninginnen van de Nijl 
In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is tot en met 17 april Koninginnen van de Nijl te zien. Gastconservator van deze tentoonstelling Olaf Kaper komt - op Internationale Vrouwendag! - in de Remonstrantse kerk het bijzondere verhaal van de vrouwen van de Egyptische farao's vertellen.

De lezing gaat over de koninginnen uit het ‘Nieuwe Rijk’, de periode 1500-1000 voor Christus. Het oude Egypte bereikte toen het hoogtepunt van zijn macht. Farao’s waren heer en meester en werden als goden aanbeden. Ook hun koninginnen hadden een vorstelijke en goddelijke status. Ze bekleedden belangrijke religieuze functies, er werden speciale tempels voor ze gebouwd en soms duurde de goddelijke status zelfs na hun dood voort. 

Grote koningin
Een farao kon met vele vrouwen getrouwd zijn, maar slechts één mocht de titel 'Grote koningin' dragen. Zij had de dagelijkse leiding over de harem van het paleis, die soms uit honderden vrouwen bestond. Aan de hand van kettingen, ringen, glazen parfumflesjes, beschilderde vazen en bronzen spiegels maken we kennis met het weelderige leven aan het Egyptische hof en met beroemde koninginnen als Ahmose Nefertari, Hatsjepsoet, Teje, Nefertiti en Nefertari.

Nefertari's tombe werd in 1904 gevonden en wordt beschouwd als een van de mooiste graven van het oude Egypte. Een van de kamers uit de uitbundig versierde graftombe is in de tentoonstelling gereconstrueerd. Daarbij is het deksel van haar sarcofaag te zien en de bijbehorende grafgiften.

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. 

Opgave: Kunst in Zicht, tel 050-3188651 of aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen