Agenda

naar overzicht

Kousbroek in de Der Aa-kerk: Marente de Moor en Pieter Waterdrinker

20:00 - € 10,00

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Mutsen af, koppen dicht

Donderdag 6 oktober is het weer tijd voor Kousbroek in de Der Aa-kerk. Marente de Moor geeft een lezing met als titel Mutsen af, koppen dicht. Hierna wordt ze geïnterviewd door auteur Pieter Waterdrinker.

Marente de Moor
Marente de Moor (1972) is slaviste en woonde in de jaren negentig in Rusland. In Sint-Petersburg studeerde ze aan de theaterschool, werkte ze als verslaggever voor de plaatselijke omroep en als correspondent voor De Groene Amsterdammer. In 1999 publiceerde ze Peterburgse vertellingen, over haar ervaringen in Rusland. In 2007 verscheen haar veelgeprezen debuutroman De overtreder, in 2010 De Nederlandse maagd, over een Nederlandse schermster tussen de twee wereldoorlogen, die in 2011 bekroond werd met de AKO Literatuurprijs. Roundhay, tuinscène, verschenen in 2013, werd geselecteerd voor de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Haar meest recente boek, Gezellige verhalen, werd bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs. Het werk van Marente de Moor is in tien talen vertaald. 

Pieter Waterdrinker
Pieter Waterdrinker (1961) woont in Moskou. Hij publiceerde onder andere de romans Liebmans ringEen Hollandse romanceDuitse bruiloft en De Dood van Mila Burger en de verhalenbundel Montagne Russe. Zijn werk is in het Engels, Duits en Russisch vertaald en werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, de Gerard Walschapprijs en de Bob Den Uylprijs. Van Duitse bruiloft werden de internationale filmrechten verkocht. In april verscheen Poubelle, een panoramische en Hermansiaanse roman die de dilemma’s van deze tijd blootlegt aan de hand van onder andere de oorlog in Oost-Oekraïne en de MH17-ramp.

Kousbroekessay
Rudy Kousbroek (1929-2010) was een van de grootste essayisten in ons taalgebied. In 1975 ontving hij de P.C. Hooftprijs voor essays. Hij was eredoctor in de filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het Kousbroekessay is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds om hedendaagse essayisten te stimuleren het genre levend te houden en te vernieuwen. 

Kousbroek in de Der Aa-kerk wordt georganiseerd door Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming in samenwerking met Trouw.

Entree
€ 10 / € 7,50 (voor lezers van Trouw en studenten)
Kaarten zijn hier verkrijgbaar. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde (Akerkhof) en Boekhandel Godert Walter.

Kousbroek in de Der Aa-kerk is mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen