Agenda

naar overzicht

De laatste Romanovs - lezing Kunst In Zicht

20:00 - 22:00 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

De laatste tsaar

Donderdag 30 maart geeft Ruslanddeskundige Marie-Thérèse ter Haar in de Remonstrantse kerk een lezing over de laatste tsaar en de revolutie

Romanovs & Revolutie
De Hermitage in Amsterdam presenteert van 4 februari tot en met 17 september de tentoonstelling Romanovs & Revolutie. Kunst in Zicht heeft naar aanleiding van deze tentoonstelling de bevlogen Ruslanddeskundige Marie-Thérèse ter Haar uitgenodigd in de Remonstrantse kerk te komen spreken over de laatste tsaar en de revolutie. 

Laatste tsaar
In 2017 is het precies honderd jaar geleden dat de laatste tsaar wordt afgezet. Over tsaar Nicolaas II, tsarina Alexandra Fjodorovna en Raspoetin is veel geschreven en gesproken. Als de laatste tsarenfamilie in 1917 wordt afgezet en in 1918 vermoord, is de USSR al gesticht. Jaren later echter beweert een dame Anastasia te zijn, de jongste tsarendochter. Heeft zij destijds daadwerkelijk de slachting overleefd? 

Indrukwekkend verhaal
De Hermitage toont kledingstukken en portretten van het tsarenpaar, speelgoed en tekeningen van hun kinderen, de acte van abdicatie van Nicolaas, kunstwerken uit Ruslands ‘zilveren eeuw’, diverse Fabergé-objecten en een van de moordwapens. De lezing vertelt vooral het indrukwekkende en aangrijpende verhaal van het mondaine St.-Petersburg en de bloeiende kunst aan het begin van de 20e eeuw, het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens hun regering. Duidelijk zal worden hoe de keuzes en beslissingen van de tsaar de revolutie en het einde van 300 jaar Romanovs in Rusland onafwendbaar maakten. Heel nabij komen de laatste levensjaren van het tsarengezin, tot aan hun moord. 1917: hét kantelpunt in de Russische geschiedenis.

Marie-Thérèse ter Haar
Deze lezing wordt gegeven door Marie-Thérèse ter Haar. Zij studeerde Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de communistische tijd verbleef ze veelvuldig in Rusland en ze maakte er ook het einde van de Koude Oorlog mee. Tegenwoordig is ze nog zo’n vijf maanden per jaar in Rusland en ze volgt de ontwikkelingen daar nog steeds op de voet.

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. 

Entree: € 12,50
Opgave: Kunst in Zicht, tel 050-3188651 of aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen