Agenda

naar overzicht

Landschapstuinen in Noord-Nederland - lezing Kunst In Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Lucas Pieters Roodbaard

Willemieke Ottens vertelt donderdag 13 april in de Remonstrantse kerk over de ontwikkeling van de tuinstijl van landschapsarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851).

Lucas Pieters Roodbaard
Meer dan de helft van de parken rond buitenplaatsen in Groningen zijn ontworpen door landschapsarchitect Lucas Pieters Roodbaard. Hij was ‘aanlegger van buitens’, in de nieuwe (Engelse) landschapsstijl. Zo legde hij de parken aan bij Ekenstein in Appingedam en De Braak in Eelde-Paterswolde. 

Ontwikkeling van stijl
Aan de hand van Roodbaards ontwerpen en werkzaamheden vertelt Willemieke Ottens over de ontwikkeling van zijn tuinstijl, tegen de achtergrond van regionale en maatschappelijke ontwikkelingen. Dankzij de ruim 35 ontwerptekeningen die bewaard zijn gebleven én de nog aanwezige parken kan een beeld worden gevormd van Roodbaards ontwerptechnieken. De overgang van de formele (rechtlijnige) tuinstijl naar de landschappelijke (slingerende) tuinstijl was bepalend voor zijn werk.

Willemieke Ottens
Deze lezing wordt gegeven door Willemieke Ottens. Zij heeft kunst-, architectuur- en landschapsgeschiedenis gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2009 is zij als landschapshistorica werkzaam voor het bureau N0.0RDPEIL Landschap.Erfgoed in Sneek. Samen met landschapsarchitect Els van der Laan heeft zij onderzoek verricht naar Lucas Roodbaard. In 2012 kwam het boek Roodbaards Rijkdom uit.

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. 

Entree: € 12,50
Opgave: Kunst in Zicht, tel 050-3188651 of aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen