Agenda

naar overzicht

Lezing Kunst In Zicht: Kaunas, tweede stad van Litouwen

19:30 - 21:30

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Unesco Design City

Donderdag 1 december is er in de Remonstrantse kerk een lezing over Kaunas, de tweede stad van Litouwen. De stad werd in december 2015 uitgeroepen tot ‘Unesco Design City’. Waar heeft de voormalige hoofdstad van Litouwen dit predikaat aan te danken? 

Kaunas
De stad Kaunas telt meer dan 360000 inwoners en ligt aan de rivier de Memel, ongeveer honderd kilometer ten westen van Vilnius. Omdat Polen in 1919 de Litouwse hoofdstad Vilnius annexeerde, verklaarden de Litouwers de provinciestad Kaunas tot tijdelijke hoofdstad van de republiek Litouwen. Kaunas vervulde de functie van regerings-, handels-, en diplomatiek centrum van het land. De stad maakte daarna een stormachtige groei door: de oppervlakte groeide van 18 km² naar 40 km² en er werden meer dan vijfentwintighonderd gebouwen neergezet. Veel daarvan werden gebouwd in de heersende moderne, functionele stijl en in art deco. Nieuwe stadswijken werden uit de grond gestampt, scholen en bibliotheken werden gebouwd, een modern openbaar vervoer werd ingevoerd, nieuwe parken en pleinen werden aangelegd. Ook werden er nieuwe bruggen over de rivieren Nemunas en Neris gebouwd. Burgemeester Jonas Vileišis onderhield veel contacten in Europese steden en bleef op die manier goed op de hoogte van de laatste stedenbouwkundige en architectonische ontwikkelingen.

Architectuur en design
Tijdens de langdurige Sovjetbezetting van Litouwen, breidde Kaunas verder uit met gebouwen in typische Sovjet-stijlen. De status van hoofdstad verloor de stad echter in 1939 toen Vilnius weer bij Litouwen kwam en opnieuw hoofdstad werd. Maar Kaunas blijft voor liefhebbers van architectuur en design een heel boeiende stad. Nu het lid is van het Creative Cities Network streven de stadsbestuurders ernaar om de stad ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst te krijgen.

Maak in deze lezing kennis met deze bijzondere Baltische metropool met moderne, functionele architectuur uit het interbellum. De lezing wordt gegeven door John de Jonge, hij is voorzitter van de Nederlands-Baltische Vereniging en reisleider in de Baltische landen.

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. 

Entree: € 12,50. Kaarten kunnen worden besteld bij Stichting Kunst in Zicht, 050-318 86 51, info@kunstinzichtgroningen.nlwww.kunstinzichtgroningen.nl
Kaarten zijn ook te koop bij Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen of 1 december 's avonds aan de zaal.

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen