Agenda

naar overzicht

Lezing Kees Kooman in de kerk van Klein Wetsinge

Boerenbloed

Zaterdagmiddag 31 oktober is Kees Kooman te gast in de kerk van Klein Wetsinge. 

Schrijver en onderzoeksjournalist
Kees Kooman transformeerde zichzelf van sportjournalist en eind- en hoofdredacteur (van onder andere Sport International en Runners World) tot schrijver en onderzoeksjournalist. Kooman werd schrijver van non-fictie boeken. Van zijn hand verschenen sporttitels over onder anderen Fanny Blankers-Koen (Een vrouw met mannenbenen) en Anton Geesink (Killer in kimono).

Boerenbloed
In zijn laatste boek Boerenbloed beschrijft hij hoe het idyllische boerenland zich in een spagaat bevindt tussen natuurbehoud en melkproductie. Het boek beschrijft de levens van een aantal agrarische families in het ‘melkeldorado’ rond het Friese dorpje Ee. De boeren hebben met hard werken hun fortuin verdiend, maar staan nu op een kruispunt. Door het opheffen van de melkquota kunnen de melkrobots en zuivelfabrieken na eenendertig jaar eindelijk op volle toeren gaan draaien. Er liggen al scenario's klaar voor twintig tot dertig procent productiegroei. Maar die melk zal een hoge prijs hebben: vervuilde en uitgeputte grond, een stikstofprobleem door extreme (kunst)mestproductie, ziektes en uitsterven van dieren, en een veranderend landschap. En kan de markt al die melk wel aan?

Journalist Kees Kooman, inwoner van Ee, zag de afgelopen jaren het landschap om hem heen veranderen en de megastallen verrijzen. Hij gaat op onderzoek uit. Hij praat met wetenschappers, politici en milieubeweging over de kansen, de bedreigingen en zelfs de gevaren voor de melkveehouderij. Maar Kooman praat vooral met de boeren zelf. Kiezen zij voor grootschaligheid of juist niet, wat zijn hun dromen en ambities? Zij spelen de hoofdrol in dit nostalgisch stemmende én verontrustende boek over het kantelpunt waarop 'Nederland Boerenland' zich bevindt.

Inloop 16.00 uur, begin lezing 16.30 uur.
Na afloop staat er een lange tafel klaar met lekker eten en goede wijn. Schuif aan om gezellig na te praten!
Entree lezing: €5,-
Stoel voor de aanschuiftafel: € 15,-
Combinatieprijs: € 17,50
Reserveren via kleinwetsinge@blgroningen.nl 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen