Agenda

naar overzicht

Lezing Kunst In Zicht: Barbara Hepworth

Sculpture for a Modern World

Woensdag 17 februari geeft kunsthistorica Carolien ten Bruggencate in de Remonstrantse kerk een lezing over Barbara Hepworth (1903-1975), een van de meest succesvolle beeldhouwers van de twintigste eeuw.

Vijftig jaar na Barbara Hepworth’ laatste grote tentoonstelling in Nederland presenteert het Kröller-Müller Museum nu weer een overzicht van haar werk (tot 17 april 2016). Kunst in Zicht vestigt met deze lezing de aandacht op deze Grande Dame van de Britse beeldhouwkunst.

Barbara Hepworth
De Britse Barbara Hepworth (1903-1975) is een van de meest succesvolle beeldhouwers van de twintigste eeuw. Haar beelden maken deel uit van de grote sculptuurcollecties in de wereld. In de jaren twintig doet Hepworth haar intrede in de kunstwereld. Ze maakt dan gestileerde figuren van mensen en dieren, gehakt uit marmer en lokale Engelse steensoorten. Vanaf 1933 ontstaan de voor haar karakteristieke organische vormen, waarin ze de gesloten vorm letterlijk openbreekt. In 1939 verhuist ze naar St Ives in Cornwall. Het landschap is dan een belangrijke inspiratiebron voor haar werk.

In de lezing volgen we Hepworth’ loopbaan van de stenen sculpturen uit haar jonge jaren tot haar latere, beroemde bronzen beelden. 

Carolien ten Bruggencate is kunsthistorica. Zij is gespecialiseerd in de beeldende kunst van de 19e en 20e eeuw. Zij is verbonden aan Museum de Fundatie in Zwolle/Wijhe en aan Museum MORE in Gorssel.

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door de Stichting Kunst in Zicht. Deze stichting legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. Alle lezingen, wandelingen en excursies worden verzorgd door deskundige docenten, voor het merendeel kunsthistorici, historici en archeologen. 

woensdag 17 februari 2016
19.30 uur - 21.30 uur
€ 12,50
Opgave: Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen