Agenda

naar overzicht

Lezing Kunst In Zicht: Catharina ‘de Grootste’

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving
Fjodor Rokotov (1736-1808) naar Alexander Roslin, Portret van Catharina de Grote, 1780–90 (origineel 1777–78) © State Hermitage Museum, St Petersburg Fjodor Rokotov (1736-1808) naar Alexander Roslin, Portret van Catharina de Grote, 1780–90 (origineel 1777–78) © State Hermitage Museum, St Petersburg
Ring met monogram van Catharina de Grote, Frankrijk, eind 18de eeuw © State Hermitage Museum, St Petersburg Ring met monogram van Catharina de Grote, Frankrijk, eind 18de eeuw © State Hermitage Museum, St Petersburg

Hermitage Amsterdam

Kunst in Zicht heeft Ruslandkenner Marie-Thérèse ter Haar uitgenodigd voor een lezing ter gelegenheid van de tentoonstelling Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage in de Hermitage Amsterdam.

250 jaar nadat Catharina de Grote met een opzienbarende kunstaankoop de Hermitage in Sint-Petersburg stichtte, brengt de Hermitage Amsterdam in een rijke tentoonstelling het levensverhaal van Catharina de Grote (Europa’s langst regerende keizerin).

Kunst verzamelen
Sophie van Anhalt-Zerbst is ambitieus. Ze komt op vijftienjarige leeftijd naar Sint-Petersburg om te trouwen met Peter III Romanov. Door het huwelijk verandert haar naam in Catharina. Het huwelijk van Catharina met Peter III is niet erg gelukkig. In 1761 zet Catharina haar man af en grijpt zelf de macht. Als een verlicht despoot zwaait zij de scepter over het achttiende-eeuwse Rusland. Catharina verzamelt veel kunst. Ze weet Rusland, net als haar grote voorbeeld Peter I (de Grote), in de Europese politiek te laten gelden. Zoals Peter Rusland een 'lichaam' geeft, zo geeft Catharina Rusland een 'ziel'. Na haar dood stond Catharina centraal in honderden boeken, films en toneelstukken, en inspireerde zij grote actrices als Marlene Dietrich, Bette Davis, Hildegard Knef, Catherine Deneuve en Julia Ormond.

Ruslandkenner
Marie-Thérèse ter Haar studeerde Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de communistische tijd verbleef ze veelvuldig in Rusland en ze maakte er ook het einde van de Koude Oorlog mee. Tegenwoordig is ze nog zo'n vijf maanden per jaar in Rusland en ze volgt de ontwikkelingen daar nog steeds op de voet. Van meet af aan heeft Marie-Thérèse haar kennis van en ervaring met dit land uitgedragen door het geven van lezingen, cursussen en het organiseren van reizen naar Rusland.

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. 

Entree: € 12,50. Kaarten kunnen worden besteld bij Stichting Kunst in Zicht, 050-318 86 51, info@kunstinzichtgroningen.nl, www.kunstinzichtgroningen.nl
Kaarten zijn ook te koop bij Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen of aan de zaal.

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen