Agenda

naar overzicht

Lezing Kunst In Zicht: Frank Gehry en het deconstructivisme

Dronkemansbouwkunst

Woensdagavond 23 maart geeft NRC-journalist Bernard Hulsman in de Remonstrantse kerk een lezing over de Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry en het deconstructivisme.

Dronkemansbouwkunst
Het in november 2014 geopende museum Fondation Louis Vuitton is ontworpen door de Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry (1929). Het gebouw is een typisch voorbeeld van het deconstructivisme. Bernard Hulsman neemt de bezoekers tijdens zijn lezing mee langs voorbeelden van wat hij ‘dronkemansbouwkunst’ noemt.

Deconstructivisme 
Architect Frank Gehry was een van de eerste architecten die eind jaren zeventig schots en scheve gebouwen van golfplaat, roestig metaal en luxe houtsoorten begon te ontwerpen. De term deconstructivisme werd geïntroduceerd door de filosoof Jacques Derrida. In de architectuur werd het een verzamelnaam voor een chaotisch ogende gebouw waarvan de afzonderlijke delen een onsamenhangend geheel lijken te vormen.  

Kunsthal
In Nederland zien we het deconstructivisme terug in de projecten van onder meer Mecanoo, Rudy Uytenhaak, Meyer en Van Schooten en Karelse van der Meer. De Kunsthal in Rotterdam van Rem Koolhaas is ook een goed voorbeeld. En niet te vergeten het Groninger Museum met het paviljoen van Coop Himmelb(l)au. Het deconstructivisme is goed vertegenwoordigd in onze provincie. Toonaangevende architecten hebben er hun sporen nagelaten, zo zijn er ook ontwerpen van Peter Eisenman, Bernard Tschumi, Daniel Libeskind en Zaha Hadid in Groningen te vinden.

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. 

woensdag 23 maart 2016
19.30 uur - 21.30 uur
€ 12,50
Opgave: Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen