Agenda

naar overzicht

Lezing Kunst In Zicht: Goed Gekozen

De Collectie Van Toledo in Museum Belvédère

Woensdag 24 februari geeft Han Steenbruggen (directeur van Museum Belvédère in Oranjewoud) in de Remonstrantse kerk een lezing over de tentoonstelling Goed Gekozen, met kunstwerken uit de collectie van het echtpaar Pleun en Mieke van Toledo.

Pleun en Mieke van Toledo
In Museum Belvédère in Oranjewoud is tot 6 maart de tentoonstelling Goed Gekozen te zien, met kunstwerken uit de collectie van het echtpaar Pleun en Mieke van Toledo. De tentoonstelling omvat meer dan honderd jaar moderne kunst uit de periode 1900-2015. Bij de zorgvuldig samengestelde selectie worden de verhalen achter de schilderijen onthuld. Die informatie bestaat niet alleen uit gegevens over de werken zelf, maar omvat ook anekdotes en herinneringen over bijvoorbeeld de wijze van verwerven van de werken. De collectie Van Toledo onderscheidt zich in de hoge kwaliteit van de gekozen werken.

Vijf aandachtsgebieden
Vijf aandachtsgebieden markeren in chronologische volgorde de ontwikkeling van de verzameling: van het Hollands expressionisme (onder andere Leo Gestel, Else Berg, Charley Toorop), het Groninger expressionisme (onder andere Jan Wiegers, Jan Altink, Hendrik Werkman), de lyrisch abstracte schilderkunst (onder andere Bram van Velde, Geer van Velde, Willem Hussem), en de generatie rond Zero (onder andere Jan Schoonhoven, Walter Leblanc, Bernard Aubertin), tot de eigentijdse kunst (onder andere Auke de Vries, Koen Vermeule, Emo Verkerk). Bij de tentoonstelling is een boek verschenen met hoogtepunten uit de collectie.

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door de Stichting Kunst in Zicht. Deze stichting legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. Alle lezingen, wandelingen en excursies worden verzorgd door deskundige docenten.

woensdag 24 februari 2016
19.30 uur - 21.30 uur
€ 12,50
Opgave: Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen