Agenda

naar overzicht

Lezing Kunst In Zicht: Le Corbusier (1887-1965)

Invloedrijke architect

Woensdagavond 20 april geeft Jikke van der Spek in de Remonstrantse kerk een lezing over Le Corbusier. In deze lezing wordt stilgestaan bij zijn architectonisch en stedenbouwkundig oeuvre en de betekenis ervan voor de architectuur van de twintigste eeuw. 

Strakke vormen
Een huis is een 'machine om in te wonen', zo luidt een beroemde uitspraak van Le Corbusier. De als Charles-Edouard Jeanneret geboren Zwitsers-Franse architect behoort tot de invloedrijkste architecten en stedenbouwkundigen van de 20e eeuw. Hij stond in zijn ontwerpen voor een radicale breuk met bouwmethoden uit het verleden en koos voor strakke vormen, moderne materialen en nieuwe technieken. Dit leidde tot doosvormige gebouwen met platte daken en de toepassing van gewapend beton, staal en glas, in plaats van traditionele gebouwen in ambachtelijk metselwerk.

Bijlmermeer
In 1928 was hij betrokken bij de oprichting van het internationale architectuurcongres CIAM. Als stedenbouwkundige keerde hij zich tegen 'de waan van de eengezinswoning' en ontwikkelde zijn Unité d'Habitation, complete woongemeenschappen ondergebracht in een gigantisch flatgebouw. Hij ontwikkelde ideeën voor de functionele stad, een stad waarin de functies wonen, werken, verkeer en recreatie strikt gescheiden werden. De Bijlmermeer behoort tot de meest consequente, en meest beruchte uitwerkingen van deze denkbeelden. 

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. Alle lezingen, wandelingen en excursies worden verzorgd door deskundige docenten. De lezing wordt gegeven door Jikke van der Spek, zij werkt als zelfstandig kunsthistorica voor verschillende instellingen.

woensdag 20 april 2016
19.30 uur - 21.30 uur
€ 12,50

Kaarten kunnen telefonisch, per e-mail of via de website worden besteld bij Stichting Kunst in Zicht, tel. 050-318 86 51, info@kunstinzichtgroningen.nlwww.kunstinzichtgroningen.nl
Opgave is ook mogelijk bij Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen