Agenda

naar overzicht

Lezing Kunst In Zicht: Groningers, kruistochten en bedevaarten

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Lezing door Remi van Schaik

Ook dit najaar zijn er weer Kunst In Zicht-lezingen in de Remonstrantse kerk. Donderdag 6 oktober vertelt Remi van Schaik over Groningse kruistochten en bedevaarten.

Want ook Groningers hebben in de 12e en 13e eeuw bemoeienis gehad met kruistochten tegen 'ongelovigen' of 'ketters' in het Nabije Oosten of ook het letterlijk nabije oosten, het betrekkelijk nabije Stedingerland in Noord-Duitsland. Vooral over de Derde Kruistocht van 1189-1192 en de Vijfde Kruistocht van 1217-1221 weten we het meest. Opmerkelijk is echter ook de kruistocht tegen de Stedingers in 1234.

In de 14e en 15e eeuw toe krijgen kruistochten een vredelievender aard en nemen het karakter van pelgrimstochten aan. Die laatste passen in een bedevaarttraditie die al veel langer algemeen in de christenheid bekend is en die in verschillende Europese plaatsen verering van heiligen of relieken als bestemming hadden. Aan beide typen van reizen van Groningers, veraf of dichtbij, wordt in deze lezing aandacht besteed. Dit gebeurt op grond van informatie uit middeleeuwse schriftelijke en materiële getuigenissen, zoals archeologische vondsten.

Remi van Schaik
Deze lezing wordt gegeven door Dr. Remi van Schaik. Hij studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en de Universiteit Gent en was docent Middeleeuwse Geschiedenis en Handschriftenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoeksveld beslaat de sociaal-economische en socio-religieuze geschiedenis in het bijzonder.

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. Alle lezingen, wandelingen en excursies worden verzorgd door deskundige docenten. 

Entree: € 12,50
Kaarten kunnen telefonisch, per e-mail of via de website worden besteld bij Stichting Kunst in Zicht, tel. 050-318 86 51, info@kunstinzichtgroningen.nl, www.kunstinzichtgroningen.nl
Kaarten zijn ook te koop bij Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen of aan de zaal.

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen