Agenda

naar overzicht

Lezing Kunst In Zicht: Muziek en beeld rond de dood

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Allerzielen

Woensdag 2 november is het Allerzielen, de dag dat de doden worden herdacht. In deze Kunst In Zicht-lezing in de Remonstrantse kerk wordt gekeken naar de dood in de beeldende kunst, in de muziek en in de combinatie daarvan

Requiem
De dodenmis, het requiem, is de bekendste muziek met dit thema. Deze mis met vaststaande tekst is door zeer veel bekende componisten op muziek gezet. Enkele voorbeelden klinken deze avond in de Remonstrantse kerk. Naast requiems bestaat er ook 'dodenmuziek' van verschillende componisten. Vooral uit protestantse landen omdat daar geen vaststaand requiem meer gezongen werd na de reformatie. Zo schreef Bach de Köthener Trauermusik bij het overlijden van prins Leopold van Köthen en zijn er Funeral Sentences van de hand van Purcell. Ook in katholieke landen kende men het gebruik om bijvoorbeeld motetten voor een overledene te schrijven (bijvoorbeeld van Charpentier). Schuberts Der Tod und das Mädchen is weliswaar niet voor de rouw geschreven, maar gebruikt het thema van dood en vanitas dat zoveel voorkomt in de beeldende kunst.

Bij de muziek worden beelden getoond die laten zien hoe de dood of ‘eeuwige slaap’, het hiernamaals en de verwachtingen daarover verbeeld zijn door kunstenaars. Hoewel het thema zwaar is, zal de uitwerking vooral ook oor- en oogstrelend zijn.

De lezing wordt gegeven door Saskia van Lier. Zij studeerde Klassieke talen en Godsdienstwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is gespecialiseerd in kerkinrichting en houdt zich bezig met Groninger kerken.

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. 

Entree: € 12,50. Kaarten kunnen worden besteld bij Stichting Kunst in Zicht, 050-318 86 51, info@kunstinzichtgroningen.nl, www.kunstinzichtgroningen.nl
Kaarten zijn ook te koop bij Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen of aan de zaal.

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen