Agenda

naar overzicht

Lezing over architect Egbert Reitsma

19:30 - 21:30

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Architect en kerkenbouwer

Woensdag 25 november organiseert stichting Kunst In Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen in de Remonstrantse kerk een lezing over de architect Egbert Reitsma.

Kerkenbouwer
Wat hebben het ABN AMRO-kantoor op de Grote Markt in Groningen, de Stadsparkkerk en de Gereformeerde kerk in Weesp met elkaar gemeen? Deze gebouwen zijn ontworpen door architect Egbert Reitsma (1892-1976). Reitsma is een bekende naam in architectuurkringen in Groningen, maar dat zijn oeuvre tot ver buiten Groningen reikt, is minder bekend. Al jong verwierf Reitsma een reputatie als kerkenbouwer. In de provincie bouwde hij onder meer kerken in Appingedam en Bedum. 

In deze lezing komt dat aspect uitgebreid aan bod, ook omdat het een goede gelegenheid biedt om de ontwerpstijl van Reitsma preciezer te definiëren ten opzichte van de Amsterdamse School. We zullen zien hoe Reitsma aan het eind van de jaren dertig tot een meer gematigde variant van expressieve architectuur kwam, om via een traditionalistische tussenfase in de eerste naoorlogse jaren ten slotte in de jaren vijftig een uitgesproken moderne architect te worden.

Spreker tijdens deze lezing is Kees van der Ploeg. Hij is als architectuur- en kunsthistoricus verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn aandachtsgebieden zijn de middeleeuwen en de architectuur van de negentiende en twintigste eeuw. In 2014 verscheen zijn boek Egbert Reitsma. Meester in baksteen.

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door de Stichting Kunst in Zicht. Deze stichting legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin historische en actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. 

Tijd: 19.30 - 21.30 uur
Entree: € 12,50
Opgave: info@kunstinzichtgroningen.nl

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen