Agenda

naar overzicht

Lezing over Joods leven in Appingedam en Delfzijl

15:00

Oudste synagoge van Noord-Nederland

Zondagmiddag 1 november geeft onderzoeker Roald van Elswijk een lezing in de sjoel van Appingedam over Joods leven in Appingedam en Delfzijl. Aan de hand van historische bronnen, verhalen en beeldmateriaal wordt een veelzijdig beeld geschetst van de Joodse gemeen­schappen van Noordoost-Groningen, van de 16e eeuw tot nu. 

Ontmoetingsplaats van mensen en verhalen
Sinds mei dit jaar is de gerestaureerde synagoge van Appingedam, de oudste van Noord-Nederland, weer geopend voor publiek. Het is een ontmoetingsplaats van mensen en verhalen, waar het verhaal van de Joodse inwoners van Appingedam verteld en aangevuld wordt. Ook worden er regelmatig expo­sities en lezing­en georga­niseerd en vinden er concerten en literaire evenementen plaats.  

Gerestaureerd en gemoderniseerd
De synagoge in Appingedam is gebouwd in 1801 en beschikt over een indrukwekkend hemelsblauw koepelplafond met daarop gouden sterren en een gouden zon en maan. In 2014 heeft de Stichting Oude Groninger Kerken de synagoge en het bijbehorende Joodse schooltje gerestaureerd en gemoderniseerd. De synagogezaal is nu te huren voor verschillende soorten activiteiten, zoals vergaderingen, diners, concerten en recepties. Bezoekers worden gastvrij ontvangen door beheerder Heidi Renkema.

Kijk hier voor meer informatie over de geschiedenis van de synagoge.

Entree lezing: gratis

 

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen