Agenda

naar overzicht

Lezing over schuilkerken

Geloven in het geheim

Donderdag 10 september geeft Anja Groeneveld-Smit in de Remonstrantse kerk een lezing over de (verdwenen) katholieke schuilkerken in Groningen.

Ontstaan van schuilkerken
Nadat in 1594 de stad Groningen door prins Maurits en Willem Lodewijk heroverd was op de katholieke Spanjaarden, werd het protestantisme de enig toegestane religie. De katholieke godsdienst werd verboden. Alle katholieke gelden en goederen werden verbeurd verklaard en de katholieke kerken werden direct in gebruikt genomen voor de gereformeerde erediensten. Gedurende een periode van ongeveer twee eeuwen mochten de katholieken hun geloof niet openlijk belijden. De katholieken moesten hun zielenheil zoeken in achteraf gelegen schuilkerken die vanaf het midden van de zeventiende eeuw in Groningen ontstonden. Dit is een minder bekende periode in de geschiedenis van de Katholieke Kerk in Groningen. Reden genoeg om deze bijzondere fase eens extra voor het voetlicht te brengen.

Deze lezing wordt ook gegeven ter gelegenheid van de presentatie van de Stadswandeling Geloven in het geheim, stadswandeling langs de (verdwenen) katholieke schuilkerken van de stad Groningen, uitgegeven door Stichting Oude Groninger Kerken. De schuilkerken zelf zijn er niet meer, maar er valt voor de geïnteresseerde wandelaar nog heel wat te ontdekken en sfeer te proeven.   

Aanvang: 20.15 uur (kerk open 20.00 uur). 
De lezing is gratis voor donateurs van Stichting Oude Groninger Kerken, niet-donateurs betalen € 2,50. 
De lezing is om circa 21.00 uur afgelopen. 
Aanmelding: info@groningerkerken.nl of 050-3123569 o.v.v. Lezing schuilkerken
Na de lezing is er gelegenheid om even na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

 

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen