Agenda

naar overzicht

Lezing Kunst In Zicht: Rotterdam - Manhattan aan de Maas

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Bijzondere architectuur in Rotterdam

Rotterdam is wellicht de meest spraakmakende stad op het gebied van architectuur in Nederland. Woensdag 12 oktober geeft architectuurhistoricus Suzanne Roelofs-Hellhake in de Remonstrantse kerk in Groningen een Kunst In Zicht-lezing over deze bijzondere architectuur.

Rotterdam
Projecten die elders geen draagvlak vinden, worden in Rotterdam gebouwd. Moderne woningen in beton in de jaren dertig, de eerste galerijflat van Nederland, de primeur met een autovrij winkelhart en de voortrekker op het gebied van de herontwikkeling van een voormalig havengebied: de Kop van Zuid. Dit gebied is getransformeerd tot een spraakmakend woon-, werk- en uitgaansgebied. Hierbij was de ontsluiting met het centrum belangrijk, hetgeen onder andere werd gerealiseerd door de markante Erasmusbrug (Ben van Berkel, 1996). Verder is er in de stad werk te zien van Peter Wilson, Frits van Dongen, Mecanoo, Alvaro Siza, Foster + Partners en Rem Koolhaas. Maar er is natuurlijk meer gebeurd. Zo is er het centraal station, spectaculair vernieuwd door TeamCS (2014). Het Timmerhuis: opzienbarende nieuwbouw van bureau OMA (Rem Koolhaas, 2015). En natuurlijk de prachtige nieuwe markthal van MVRDV (2014).

Spraakmakende projecten
In deze veelzijdige lezing wordt gekeken naar de meest spraakmakende projecten en deze worden in een bredere context geplaatst. Idealisme, wederopbouw, de maakbare samenleving, het zijn allemaal ideeën die we hierin terugvinden. De lezing wordt gegeven door Suzanne Roelofs-Hellhake. Zij is architectuurhistoricus, afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen (2002). Sindsdien werkt zij als freelance architectuurhistoricus en ontwikkelt en geeft lezingen, arrangementen en reizen op het gebied van moderne architectuur.

Kunst In Zicht 
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen. 

Entree: € 12,50. Kaarten kunnen worden besteld bij Stichting Kunst in Zicht, 050-318 86 51, info@kunstinzichtgroningen.nl, www.kunstinzichtgroningen.nl
Kaarten zijn ook te koop bij Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen of aan de zaal.

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen