Agenda

naar overzicht

Lezing schrijfster Thera Coppens

Meeslepende biografie

Donderdag 19 maart is schrijfster Thera Coppens te gast in de Remonstrantse kerk. Ze vertelt over de biografie die ze heeft geschreven over Suzanne en Edouard Manet. Het boek vertelt over de liefde tussen de Nederlandse pianiste Suzanne Leenhoff en de schilder Edouard Manet. 

Ongehuwd zwanger
Als jong meisje reist Suzanne op aanraden van Franz Liszt in 1847 naar Parijs om daar haar pianostudie voort te zetten. Ze geeft er pianoles aan de broers Manet. Wat haar familie zo vreest bij haar vertrek naar de grote stad, gebeurt: ze raakt ongehuwd zwanger. 

Manet staat in 1855 als peetoom aan de doopvont van het kind, een jongetje en in 1863 trouwt hij in Zaltbommel met Suzanne. Maar is de schilder de vader van haar zoon? 

Perfecte gastvrouw
Terwijl Manet tientallen schoonheden - van elegante Parisiennes tot publieke vrouwen en zelfs de -maîtresse van koning Willem III - portretteert, wijdt Suzanne zich aan haar muziek en ontvangt in haar salon hun vrienden: de impressionisten Monet, Cézanne, Renoir, Degas, Morisot, Pissarro, Sisley en de schrijvers Mallarmé, Baudelaire en Zola. Ze is de perfecte gastvrouw: componisten en dichters dragen werk aan haar op. Nadat Manet in 1883 is gestorven, moet Suzanne haar laatste jaren in een boerderij aan de Seine slijten. Pas na haar dood raakt men doordrongen van het genie van haar man. 

Thera Coppens
Auteur Thera Coppens brengt in deze biografie op beeldende en meeslepende wijze kleurrijke personages en vervlogen tijden tot leven. Suzanne en Edouard Manet leest als een roman, en voert de lezer mee naar een wereld van getormenteerde impressionisten, woelige romances en intriges in de artistieke wereld van de negentiende eeuw. 

Coppens (1947) is auteur van vele historische boeken waaronder Marie CornélieDageraad van Oranje Nassau en Hortense. De vergeten koningin van Holland. Ze schreef artikelen in onder meer NRC Handelsblad, Vitrine / het Museumtijdschrift en Nouveau. 

Deze avond wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht, Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming. Entree € 15,00 / € 12,50 voor donateurs Kunst in Zicht

Kaartverkoop:
Boekhandel Van de Velde, A-Kerkhof 45-47, Groningen / www.kunstinzichtgroningen.nl / aan de zaal

  

 

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen