Agenda

naar overzicht

Mozarts Requiem door de Lutherse Bach Academie

20:00 - € 25,00

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Mozarts Requiem en Zelenka’s Miserere

Zaterdag 6 mei geeft de Lutherse Bach Academie een concert in de Der Aa-kerk. Op het programma staat Mozarts Requiem en Zelenka’s Miserere.

Mozarts Requiem en Zelenka’s Miserere 
In dit concert van de Lutherse Bach Academie (projectkoor, solisten en barokorkest) behoren beide composities tot de droevige soort, maar ze verschillen qua standpunt dat wordt ingenomen. In het Miserere wordt om vergeving voor onze zonden gevraagd, in het Requiem wordt gevraagd om rust en eeuwig leven voor  een overledene. Maar beide werken kennen niet alleen schaduwzijden, want naast berouw en verdoemenis is er ook ruimte voor vergeving en eeuwig licht. 

Mozart 
Mozart stierf op 6 december 1791, maar zijn Requiem was pas klaar in maart 1792. Het werk was in de zomer van 1791 in opdracht gegeven door graaf Franz von Walsegg, maar Mozarts vrouw Constanze verborg voor de graaf dat het werk niet af was toen Mozart overleed. Dat was pas in het voorjaar van 1792, nadat vrienden van Mozart waren bijgesprongen om het Requiem af te maken. De laatste vier delen zijn naar alle waarschijnlijkheid van de hand van Franz Xaver Süssmeier. 

Zelenka 
Anders dan bij Mozart weten we maar weinig over het leven van Jan Dismas Zelenka (1679-1745), ook al werd zijn muziek bij zijn leven bewonderd en had hij een vaste aanstelling bij het hoforkest in Dresden. Na zijn dood was het al snel met zijn reputatie gedaan en pas in de afgelopen decennia is weer duidelijk geworden wat een geweldige muziek Zelenka heeft geschreven. 

Schnitgerorgel
Er wordt deze avond gespeeld op authentieke muziekinstrumenten in de oorspronkelijke klassieke toonhoogte (430 hz). Bij wijze van experiment wordt het beroemde Schnitgerorgel van de Der Aa-kerk ingezet, wat extra glans en grandeur zal verlenen aan de uitvoering. Het orgel staat een toon hoger afgesteld, maar de muziek wordt door de organist getransponeerd naar de lage toonzetting van het orkest.

Uitvoerenden
Lutherse Bach Academie (projectkoor, solisten & barokorkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda
Else Linde Buitenhuis (sopraan)  
Hanneke Tichelaar (alt)  
William Knight (tenor)
Jonathon Adams (bas) 

Entree
€ 25 | studenten € 15 | vrienden € 20 | eerste rang € 30
Voorverkoop: Boekhandel Godert Walter Groningen, Oude Ebbingestraat 53 | Boekhandel Daan Nijman Roden, Heerestraat 87 | CIGO Overdiep, Overdiep 4 Appingedam  
Kaarten zijn ook online verkrijgbaar op de website van het Luthers Bach Ensemble of telefonisch: 06 149 22 638 (woensdag en donderdag tussen 18.00 uur en 21.00 uur). 
(prijzen online ticketshop zijn exclusief servicekosten van € 1,75 per transactie)

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen