Agenda

naar overzicht

Debatserie Nieuw Licht: Marja Pruis

20:00 - 21:30 - € 7,50

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Omdat je het waard bent

Dinsdag 12 september is het  weer tijd voor de debatserie Nieuw Licht in de Der Aa-kerk. In deze aflevering presenteert Marja Pruis haar pamflet Omdat je het waard bent - Nieuw licht op eigenliefde in tijden van sociale media.

De moderne mens lijkt erg van zichzelf te houden, als je de sociale media mag geloven. Maar is dat wel zo? Coen Simon en Frank Meester ontvangen schrijfster en critica Marja Pruis in hun programma Nieuw Licht in de Der Aa-kerk. Coreferent is essayist en filosoof Miriam Rasch. Op scherpe en humoristische wijze gaat Marja Pruis in Omdat je het waard bent op zoek naar een ik dat niet geliked hoeft te worden. 

La Rochefoucauld
'Wat wij houden voor een deugd,' schreef François de la Rochefoucauld (1613-1680), 'is vaak niets anders dan een combinatie van gebeurtenissen en belangen die moedwillig of door het toeval bij elkaar worden gebracht.' La Rochefoucauld ontmaskerde met zijn Maximen de zeventiende-eeuwse moraal als een verkapt machtsmiddel.

Schijnmoraal
De schijnmoraal die La Rochefoucauld voor zijn tijd wist bloot te leggen, lijkt in onze tijd als vanzelf boven te komen drijven in de gevierde successen, zelffelicitaties en opzichte liefdadigheid op de sociale media. Met het amorele fileermes van La Rochefoucauld analyseert Marja Pruis de moraal van onze tijd om antwoord te geven op de vraag of de mens misschien meer van zichzelf is gaan houden? Is de selfie-cultuur hiervan het bewijs? 'Het omgekeerde lijkt eerder het geval; als eigenliefde zo’n groot podium vindt, is zelfhaat nooit ver weg.'

Marja Pruis
Marja Pruis (1959) schreef onder meer de veelgeprezen romans De vertrouweling, Atoomgeheimen en Zachte riten en het biografische portret Als je weg bent. Over Patricia de Martelaere. Ze is criticus en columnist voor De Groene Amsterdammer. Haar essayboek Kus me, straf me. Over lezen en schrijven, liefde en verraad werd genomineerd voor de AKO Literatuuurprijs en won de Jan Hanlo Essayprijs.

De bedenkers van Nieuw Licht
Frank Meester (1970) is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam. Samen met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller Meesters in de filosofie en met denker des vaderlands Marli Huijer publiceerde hij Goudmijn van het denken. 

Coen Simon (1972) is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Hij werd door HP/De Tijd uitgeroepen tot ‘nieuwe ster aan het filosofenfirmament’. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles

Miriam Rasch
Co-referent deze avond is Miriam Rasch. Zij studeerde literatuurwetenschap en filosofie en werkt bij het Instituut voor Netwerkcultuur van de Hogeschool van Amsterdam. Rasch schrijft essays en kritieken voor onder meer De Gids, De Groene Amsterdammer en Revisor. Onlangs verscheen haar essaybundel Zwemmen in de oceaan. Berichten uit een postdigitale wereld.

Entree: € 7,50 / € 5,- SG-kortingspas en studenten (verkrijgbaar vanaf 15 augustus)
Kaarten zijn hier verkrijgbaar. 
Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47) en Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53).

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen